Preoţia şi medicina, adică tămăduirea sufletească şi trupească, s-au împletit decenii la rând în destinul familiei părintelui Marian Boldescu, protopopul de Telenești, parohul bisericii din Sărăteni Vechi. Şi sfinţia Sa are studii medicale. Nici că se poate a înţelege mai profund că aceste două laturi ale existenţei umane una fără alta pur şi simplu nu pot exista.
Istoria Boldeştilor, legată atât de preoţie, cât şi de medicină, se împarte între raionul Teleneşti şi Căuşeni. Un unchi al părintelui Marian, P.S. Leonid Boldescu, mulți ani, în perioada sovietică, a fost parohul bicericii din Brânzenii Vechi unde, până la 1989, veneau credincioși din trei raioane. Iar la Verejeni activează Boris Boldescu, un văr primar al blagocinului.
Bunicul de pe tată, care acum are 93 de ani, a fost preot și director de școală la Căuşeni.
Tatăl și mama părintelui Marian, acum pensionari, au fost medici, iar fratele Victor, paroh la biserica din Căușeni, a ales preoția, deși inițial au făcut ambii Colegiul de medicină.
Preoteasa, Veronica Boldescu, medic la Urgență, este regentă de cor la biserica din Sărăteni, iar Daniela, una din cele două fiice ale cuplului, este studentă la medicină.
Protopopul de Telenești mai este inițiatorul edificării în fiecare parohie a centrelor sociale, astfel ca orice comunitate creștină să-și poată ajuta semenii în dificultate. Ideea a fost susţinută de către creștini. Astfel, biserica a devenit mai apropiată de oameni de când părintele Marian este protopop de Telenești, îmi spuneau odată un grup de enoriaşe.
Continuarea citiți în n.22 din 20 mai 2022