Doar 12 chintale de floarea soarelui la hectar

Doar 12 chintale de floarea soarelui la hectar

Vera SCORPAN

353
DISTRIBUIȚI

În gospodăriile agricole din raion se desfăşoară lucrările de recoltare a floarei soarelui pe  întreaga suprafaţă de 11840 hectare. Este prima dată  în istoria  sectorului agrar al raionului când producătorii nu se pot bucura de rezultatele muncii şi a investiţiilor făcute  pentru creşterea  acestei culturi. În mediu la hectar se obţine un rezultat de 12 chintale.

Specialiştii din cadrul Direcţiei Agricultură şi Alimentaţie a Consiliului raional susţin că floarea soarelui este cultura care a rezistat  într-o măsură mai mare la condiţiile nefaste provocate de secetă. Grigore NEGRUŢI, şeful Direcţiei susţine că „aceasta demonstrează primele rezultate ale recoltării. Până la ziua de astăzi sunt recoltate 3 mii de hectare de floarea soarelu din întreaga suprafaţă.”

De pe câmpurile care au nimerit sub scurtele ploi, agenţii economici recoltează ceva mai multă floarea soarelui. Astfel Grigore IRIMENCO, SRL „Virtuosimpex”  obţine până la o tonă 600  kg /ha  pe o suprafaţă de 164  hectare. În comparaţie cu roada medie,  rezultate mai bune obţine şi Igor PÂNZARI, SRL „Rădoianca Prim” şi alte unităţi agricole.

În gospodăriile care nu au avut  parte de ploi nici cât o rouă bună de dimineaţă, situaţia este catastrofală, se obţine doar câte  7, 5, 4  chitale la hectar sau şi mai puţin. Cu situaţia dată se confruntă producătorii agricoli din gospodăriile SRL „Roşiori Lux”,  SRL „Camenic”, SRL „Cozăsteanul”, GŢ „Gheorghe Cernogal.”  Total este pierdută recolta de floarea soarelui  în gospodăria SRL „Difervalstil”, drept consecinţă nefastă a secetei.