Dumitru Alaiba,viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării a efectuat luni o vizită de lucru în raioanele Telenești și Orhei unde a vizitat o livadă de cireși, complex de meșteșuguri și o fabrică de mobilă. La CR domnia sa a avut o întâlnire cu reprezentanții APL și antreprenorialului din raion.
„Toți acești oameni contribuie la bunăstarea țării și sunt mândru de fiecare dintre ei. Au ales să investească aici, acasă. Iar noi suntem alături de fiecare, ascultându-le preocupările și venind cu soluții cât de rapid posibil acolo unde este oportun. Am subliniat importanța investițiilor locale și i-am încurajat să aplice la programul 373 pentru a-și pune în practică ideile.
Investițiile private sunt în creștere cu 12%, contribuind cu 8% la totalul investițiilor. Este prima creștere a investițiilor private de la începutul războiului din Ucraina. Deși cifra totală pe investiții este în ușoară scădere, investițiile privat sunt pe un plus clar. Companiile moldovenești dau semne de revenire și asta bucură. Sunt convins că aportul de la Guvern aici a fost decisiv.
Între măsurile de redresare a economiei Dumitru Alaiba a numit reforma impozitului pe venit, prin care s-a decis să se impoziteze doar venitul distribuit ca dividende. Doar asta a lăsat în contul companiilor peste 1,4 miliarde lei lichidități – bani care cel puțin parțial au fost investiți.
„În al doilea rând, Programul „373” care a direcționat peste 1,6 miliarde lei în investiții. În al treilea rând, efortul nostru masiv de reducere a birocrației și digitalizarea, care economisește antreprenorilor peste un miliard de lei pe an.
Dar, desigur, decisive sunt curajul, determinarea și agilitatea antreprenorilor noștri care, în pofida la orice, continuă să lupte și să creeze. Noi doar suntem alături”, a spus audienței Dumitru Alaiba.
„Economia încă se confruntă cu multiple provocări. Avem nevoie de mult mai multe investiții pentru a atinge acel obiectiv de creștere de care avem nevoie, însă acest semnal este unul clar pozitiv. Întâlnirea lui Dumitru Alaiba a fost una necesară, vicepremierul nu a evitat întrebările insidioase și a răspuns vădind competență și cunoaștere a domeniilor de activitate”, a remarcat Vladimir Stratulat, antreprenor de la Căzănești.
„Digitalizarea, simplificarea procedurilor, eliminarea birocrației, reforma impozitului pe venit, optimizarea raportării sunt doar câteva dintre măsurile prin care creează condiții mai bune pentru mediul de afaceri. Anume astfel de discuții deschise și sincere ne inspiră și ne ajută să identificăm noi soluții pentru a-i sprijini și mai mult”, a fost de părere Alexei Vrăjitoru, vicepreședintele raionului Telenești.
La întâlnire au mai participat Victor Mătrăgună, șeful Oficiului Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat și Nelea Cazacu, șefa reprezentanței din Telenești a Cancelariei de Stat.