Sângereiul, după cum ne-a transmis într-un mesaj de suflet poetul nostru drag tuturor, Ion Hadârcă, ne este ca „un dar în plus de la Dumnezeu, ajuns la noi printr-un Domnitor care nu putea fi decât Ștefan cel Mare. Sângereienii răspândiți prin lumea largă – fie cu rădăcini adânci, descendente din neamul trăitor, fie înfiați, afiliați sau, pur și simplu, îndrăgostiți de Sângerei, s-au contopit pentru o zi în euforia festivităților, orașul nostru mic și liniștit căpătând dimensiunile unei metropole, aidoma unei capitale adevărate a Europei. Noi,, ca întotdeauna de când ne știm pe lume, ne-am petrecut mai timid și cu modestia ce ne caracterizează în situații când această nobilă calitate este absolut de prisos. Evenimente, despre care voi relata în continuare, au revărsat totuși, o rază luminându-i și încălzindu-i pe cei cu inima română.
Statuia lui Ștefan cel Mare și Sfânt dezvelită și sfințită la Sângerei
Luni, 6 mai curent, orașul Sângerei a marcat cea de-a 440 -a aniversare de la prima atestare documentară, eveniment ce coincide cu Hramul orașului, când creștinii ortodocși de stil vechi prăznuiesc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe aducător de biruințe.
A fost multă veselie, voie bună de hram în scuarul primăriei și piața orașului Sângerei. Sute de oameni, locuitori ai orașului, dar și oaspeți veniți din alte localități, raioane și din Chișinău au sărbătorit hramul orașului Sângerei alături de unii dintre cei mai îndrăgiți artiști autohtoni.
Manifestările consacrate acestei sărbători au demarat în dimineața zilei la Biserica cu Hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, păstorită de protoiereul Ioan Ursache, cu Sfânta Liturghie, oficiată de un sobor de preoți .
Inaugurarea oficială a sărbătorii „Hramul orașului Sângerei” a avut loc la ora 11.00 în scuarul primăriei. La sărbătoarea orașului au venit mulți oaspeți de onoare. Oaspeții au participat la activitățile organizate în această zi, inclusiv dezvelirea și sfințirea statuii lui Ștefan Cel Mare și Sfânt.
Procesiunea a demarat cu dezvelirea statuii domnitorului Ștefan Cel Mare și Sfânt, amplasată în scuarul Primăriei orașului Sângerei. Minunata statuie a lui Ștefan cel Mare și Sfânt a fost realizată de sculptorul Vasile Koter din România,
Serviciul divin de sfințire a sculpturii a fost oficiat de un sobor de preoți. Festivitatea a fost moderată de către Denis Ababii și Anișoara Alcaz.
După ceremonia de dezvelire și sfințire a statuii, în fața publicului și-a făcut apariția Primarul de Sângerei, Arcadie Covaliov, : „Hramul orașului dovedește încă odată că Sângerei este o comunitate a civilizației și a culturii care ține la tradiția și valorile strămoșești. Orașul Sângerei este pentru noi cel mai scump și frumos loc din lume, cu oameni harnici și deschiși la suflet, cu locuri pitorești și case primitoare, cu tineri ambițioși și familii puternice. Este important să ne dorim prosperitate și să realizăm împreună acest lucru. Vă doresc ca fiecare zi să vă fie binecuvântată, să avem pace, sănătate. Fie ca ochii copiilor și tinerilor noștri să strălucească și să exprime fericire, îmi doresc ca bătrânețile părinților și bunicilor să fie liniștite. Îmi doresc ca Sângereiul să se dezvolte, să prospere și să fim mândri când spunem că suntem din Sângerei. Avem multe posibilități de a construi în continuare un oraș modern, civilizat și european. Un oraș în care să trăim ca într-o familie – în armonie, bunăvoință și înțelegere.
Trăiesc astăzi sentimente deosebite, de mândrie că, s-a împlinit un vis a-l nostru, l-am adus în oraș pe Ștefan cel Mare și Sfânt, simbolul demnității și independenței noastre naționale. Evenimentul de astăzi este de o importanță majoră pentru istoria neamului nostru și generațiile viitoare fiind un îndemn spre iubire și unire alături de frații noștri români. Un îndemn pentru noile generații de a valorifica ceea ce ne este dat. Sfințind acest monument frumos în orașul Sângerei, e pace și nimeni nu ne urmărește că simțim românește, că cinstim predecesorii. Trebuie să facem împreună tot posibilul că în cel mai scurt timp să ne revedem alături de România, în marea familie europeană.”
„Este o zi foarte însemnată pentru cetățenii orașului Sângerei . Mă simt împlinit că am văzut această statuie în oraș. Este un simbol al demnității și al independenței noastre naționale. Mă adresez celor tineri, pentru că de ei avem nevoie. În momentul în care nu ai trecut, nu vei avea viitor. În momentul, în care nu-ți respecți trecutul nu construiești și nu-ți respecți viitorul.
Mulțumim României pentru susținerea constantă dedicată îmbunătățirii vieții cetățenilor noștri și să muncim în continuare pentru a deveni un stat dezvoltat și liber, alături de România, în marea familie europeană,” a menționat Cristian Cainarian, Președintele raionului.
„Este o triplă sărbătoare astăzi pentru locuitorii orașului Sângerei- hramul orașului și aniversarea a 440 de la prima atestare documentară, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, aducător de biruințe și dezvelirea și sfințirea statuii lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Cuvinte de recunoștință aducem astăzi primăriei, în deosebi primarului Arcadie Covaliov, partenerilor din România, sculptorului Vasile Koter, agenților economici, tuturor care au contribuit la acest proiect de valoare. Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt ne va înzestra cu multă putere, curaj, înțelepciune, verticalitate ca în continuare să contribuim la bunăstarea oamenilor din oraș, raion, țară. Să fim uniți și împreună să ne aducem aportul ca să ajungem cu toții acolo unde ne este locul, în marea familie Europeană.”
Locul nostru este în familia europeană
Simțindu-se mai acasă decât ceilalți. Poetul Ion Hadârcă și-a asumat rolul de gazdă și, cu modestia sa proverbială, a menționat: „Trei sunt mesajele omagiale de astăzi. Ștefan cel Mare și Sfânt este mesajul creștinătății pentru că, pentru fiecare victorie el ridica câte o biserică. Al doilea mesaj, este cel al unității naționale, a unității românești, fiindcă Ștefan cel Mare și Sfânt a fost un unificator al celor trei unificatori complice românești. Al treilea mesaj, este cel de unitate spirituală, sufletească. Noi suntem români, așa cum pronunța Mihai Eminescu. Printre altele, mai este și o altă interpretare.
Sunt unii care au încercat să privatizeze imaginea, simbolul lui Ștefan cel Mare și Sfânt și să-l trateze în cheia stalinistă, de separatism moldovenism. Nu este adevărat, or, Ștefan cel Mare și Sfânt este un mare apărător al creștinătății și trebuie să-l tratăm, căci de la Ștefan pornim, de la unitatea Moldovei care, a dat cele mai mari personalități ale culturii și spiritului românesc un Mihai Eminescu, un Nicolae Iorga, un Gheorghe Enescu, personalități românești.
În toamnă, ne așteaptă încă o bătălie mare, să mai facem încă odată Podul Înalt și să-l trecem împreună cu Ștefan cel Mare și Sfânt.”
E greu, să înalți monumente sau alte însemne care ar înveșnici istoria românească a Sângereiului. Dar nici să organizezi un spectacol de hram nu-i ușor, ar spune. Probabil, primarul, care a reușit totuși să „tune” și să adune cântăreți și dansatori de valoare.
Vădit emoționat și bucuros că a văzut atâția consăteni, că a auzit dulcea limbă a copiilor de la grădinița „Mărțișor”, grupa ghidată de educatoarea Aliona Tabarcea, care au cântat cântece dedicate Marelui Voievod, Petru Hadârcă, directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu” a spus: „Viața a fost foarte generoasă cu mine. Am călătorit peste mări și țări, am cunoscut orașe frumoase europene, am văzut o cultură deosebită, am cunoscut personalități de valoare dar un loc aparte pentru mine, este orașul Sângerei, pentru că este raiul copilăriei mele. Aici, am avut norocul să mă nasc într-o familie cu tradiții românești, unde am cunoscut buneii, străbunii mei.
Recent, ne-an întors dintr-un turneu din Europa, unde am jucat spectacolul „ Steaua fără nume” și vreau să zic că, am fost mândri că am găsit pe Drapelul Uniunii Europene o stea care merită să-și aibă locul ei, și acea stea este steaua Republicii Moldova. Acolo ne este locul nostru, alături de lumea civilizată.”
Cei prezenți la evenimentul splendid, mișcător, purificator, au avut prilejul să asculte mesajele oaspeților Excelența Sa, Consul General la Bălți, Adrian-Mihail Tican, ale deputaților în Parlamentul Republicii Moldova Gheorghe Ichim și Mihai Druță, șefului –adjunct al Cancelariei de Stat Igor Curcă. Poetul din orașul Sângerei a recitat o poezie scrisă de dumnealui dedicată lui Ștefan cel mare și sfânt.
CONSTANTIN Hadârcă, orașul Sângerei: „Ne-a unit pe toți și am venit să participăm la acest eveniment pentru a le mulțumi fraților noștri de peste Prut pentru această bijuterie, pentru ajutorul încontinuu.”
Festivitatea s-a încheiat cu depunere de flori la statuia lui Ștefan Cel Mare și Sfânt.
Veselie, chef și voie bună
De Hramul orașului Sângerei, locuitorii și oaspeții au avut parte nu doar de timp frumos, ci și de un program de sărbătoare deosebit, oferit de Primărie și partenerii ei. Ca un furnicar – așa arăta piața orașului Sângerei, unde s-a desfășurat concertul dedicat aniversării orașului Sângerei. Sute de oameni, locuitori ai orașului, dar și oaspeți veniți din alte localități, magnetul i-a atras pe oameni, au sărbătorit hramul alături de unii dintre cei mai îndrăgiți artiști autohtoni. Ei au savurat din atmosferă. Din fiorul inedit și din mireasma binefăcătoare a cuvintelor sacre rostite de moderatorii spectacolului, talentații și inegalabilii Viorica Bold și Victor Grigor, a melodiilor artiștilor consacrați.
În Casa Mare a urbei, oaspeții au fost întâmpinați cu bunăvoință, cântece și hore. Mesaje de felicitare și cântece de veselie au răsunat din partea artiștilor îndrăgiți, care au fost cu totul deosebite prin mesajul lor emoțional și coloritul pitoresc. Și cei mici au avut parte de momente plăcute. La orele 16.00 în scena mare au urcat membrii studioului vocal „Action” din orașul Sângerei. Mai târziu și-a făcut apariția tinerele actrițe cu spectacolul pentru copii „Fetița cu surprize”.
Printre primii care au urcat pe scenă a fost Ansamblul Etno-Folcloric „Ștefan Vodă”, care ne-au adus o autentică sclipire din tezaurul strămoșilor, ei ne-au amplificat simțirile patriotice cu melodii despre Ștefan cel Mare și Sfânt și nu numai. Atmosfera s-a încins și mai tare când în scenă și-au făcut apariția Ansamblul de Dansuri „Hecenii”. Oamenii s-au prins în horă și dansau și ei.
A încălzit inimile celor prezenți în piață Victor Crihan, un tânăr talentat din orașul Sângerei, o voce de aur.
Seara hramului a fost una de basm. Cei prezenți au fost martori ai unor întâmplări nemaipomenite.
Statornici în iubire, i-am primit cu căldură și i-am aplaudat pe artiști. Am ascultat duioase și patetice mărturisiri de dragoste. Or, a fost o seară de muzică selectă, artiști valoroși ai tezaurului folcloric, cum au fost extraordinarii –Anișoara Puică, acompaniată de orchestra condusă de talentatul artist și dirijor Victor Moraru, de baștină din satul Rădoaia, Alina Bucur, născută în orașul Sângerei, Nătălița Moraru, cuplul Costi Burlacu și Corina Țepeși. Pentru prima dată a urcat în scenă deputatul Gherghe Ichim, care ne-a încântat cu un recital de melodii.
Surpriza sărbătorii, ca o încununare a evenimentului, a fost apariția faimosului interpret Gheorghe Scurtu, The Urs, cel care a urcat în scenă și a cântat pentru prima dată acasă. Copii, maturii au fredonat în unison melodiile.
„Așa ceva nu s-a mai pomenit”, a spus un tânăr.
Chipul lui Arcadie Covaliov, radia de bucuria împlinirii când oamenii din piață, captivați de frumusețea spectacolului, aplaudau frenetic artiștii care prin melodiile revărsate făceau să se împrăștie norii ca să-i poată admira luna. Naiul faimosului Victor Moraru, imita trilurile păsărilor, șipotul izvorului, plânsul și fericirea românilor.
La 440 de ani, Sângereiul se ridică în fața viitorului cu o certitudine, dar și ca o promisiune. „La trecutu-ți mare, mare viitor,” a spus poetul. Pentru împlinirea unor mari speranțe mai este nevoie de oameni. Aceștia există, ne mai trebuie puțină încredere. În noi, însă și în Dumnezeu.