În decursul sătămânii trecute, la Chișinău a avut loc Conferința Internațională a Întreprinderilor Mici și Mijlocii. Ediția a IX-a din anul acesta a avut ca tematică „Internaționalizarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii: perspective de dezvoltare pentru Republica Moldova”. Organizația pentru Dezvoltarea sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) în colaborare cu Ministerul Economiei și partenerii de dezvoltare, a organizat acest eveniment cu scopul de a consolida platforma de dialog între autoritățile publice, mediul de afaceri, organizații de suport în afaceri și parteneri de dezvoltare; informarea IMM-urilor privind instrumentele de internaționalizare disponibile și facilitarea stabilirii de relații și parteneriate de afaceri.
Evenimentul a fost deschis de către directorul general al ODIMM – Iulia Iabanji, care a menționat că întreprinderile mici și mijlocii reprezintă un factor cheie pentru creșterea economică, inovare, ocuparea forței de muncă și integrarea socială. „Internaționalizarea este un element cheie al economiei de piață, al libertății economice, atunci când întreprinzătorii depășesc granițele geografice în căutarea beneficiilor economice.”
Pe lângă cei 400 de participanți, la conferință au fost prezenți și Primul Ministru al Republicii Moldova, Pavel FILIP. Acesta a declarat că „Guvernul își propune să creeze un cadru de reglementare cât mai favorabil pentru antreprenori, iar un instrument important pentru politicile de reformă în acest sens, constituie Acordul de Asociere cu UE și Acordul de Liber Schimb, semnat în iunie 2014. Pentru că sectorul este încă tânar și fragil, acesta are nevoie de multă susținere și grijă din partea statului, prin intermediul unor politici stimulatorii de ordin regulator, instituțional și fiscal. Reformarea politicilor statului, presupune, așadar, și dezvoltarea cadrului de reglementare pentru IMM-urile din Moldova.” Un alt invitat de onoarea fost șeful Delegației Uniunii Europene în MoldovA – Pirkka Tapiola, menționând că „numărul antreprenorilor prezenți la eveniment este un indicator clar că țara nu doar are nevoie, dar are și un potențial foarte mare de a implementa reformele în economie, astfel încât nivelul de dezvoltare să crească. Chiar dacă Moldova încă nu este membră a Uniunii Europene, prin Acordul de Asociere ne-am angajat să sprijinim activitățile care conduc la prosperitatea și creșterea economică a țărilor din vecinatate, în mod special să susținem instrumentele de cooperare între sectorul public și cel privat la nivel național, regional și local, precum și de corelarea sectorului de…
continuarea o veți citi în numărul 46 al ziarului din săptămâna aceasta