Reprezentanții Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA) s-au aflat într-o vizită de lucru la Sângerei. Ei s-au întâlnit cu agricultorii din raion și au lansat Campania de informare AIPA- 2024 cu genericul„ Agricultura și mediul rural – oportunități de subvenționare”.
Evenimentul a fost organizat de echipa de specialiști ai Direcției Agricole și a fost coordonat de președintele raionului Cristian Cainarian. În debutul sesiunii de informare, vicepreședintele raionului Ivan Cebotari a informat participanții despre situația în sectorul agricol al raionului Sângerei, a atenționat asupra problemei din domeniu: culturile tehnice predomină, ocupând 46-46 % din suprafața cultivată. Oficialul raionului s-a referit la „importanța colaborării intre organizațiile publice locale și agenții economici din domeniu în scopul identificării în termeni optimi a soluțiilor pentru problemele existente în domeniu”.
Tudor Mocanu, președintele Unității teritoriale Sângerei FNSAA Agroindsind a vorbit despre constituirea patronatelor în sectorul agrar al raionului și necesitatea de colaborare. Sesiunea de informare a continuat cu prezentarea proiectelor de subvenționare, a ghidurilor de aplicare a regulamentelor de subvenționare, susținută de Dumitru Popovici, șeful Secției Juridice AIPA.
Producătorii agricoli însă nu s-au lăsat fără a expune un șir de probleme de care se ciocnesc. Gheorghe Cernogal s-a interesat cât este de reală situația că „ unii primesc mai multe subvenții decât achită impozite la stat”. Nicolae Racu s-a interesat de schimbarea posibilă a formulei de calcul la creditele luate în 2019 și cele luate recent. Grigore Erimencu nu pentru prima dată a atras atenția celor de la Chișinău, ori de câte ori vin în teritoriu, că solul în n raionul Sângerei are un specific aparte și cere o abordare aparte”. Simion Macari a propus să fie sesizate toate problemele agricultorilor din raion și documentate într-o sesizare comună către Ministerul Agriculturii. În data de 19 februarie curent în teritoriul raionului este așteptata vizita Comisiei parlamentare pentru problemele agrare, moment când va fi posibilă lansarea unei platforme de discuții în baza problemelor deja sesizate, cunoscute și a modificărilor cerute de producători.