În perioada 8 aprilie – 7 iulie se va desfășura Recensământul Populației și Locuințelor 2024 (RPL). Cei 100 de recenzori angajați de Secția Statistică Sângerei vor merge din casă în casă pentru a colecta date despre locuitori și locuințele în care aceștia trăiesc.
Printre întrebările ce se regăsesc în chestionar se numără cele legate de apartenența etnică și religioasă, limba vorbită, nivelul de educație, locul de muncă. La capitolul informațiilor legate de locuință, recenzorii se vor interesa, de exemplu, dacă locuința este sau nu dotată cu sistem de canalizare sau aprovizionare cu apă. Informațiile acumulate vor reprezenta drept suport pentru identificarea necesităților cetățenilor, în ce condiții locuiesc cetățenii și ce trebuie schimbat pentru a dobândi o viață mai bună.
Acesta este primul recensământ pentru care datele se colectează pe suport electronic, și nu de hârtie. Colectarea datelor în format digital va asigura reducerea perioadei de prelucrare și diseminare a datelor, o protecție înaltă a datelor personale și o transmitere eficientă și sigură a acestora.
Tatiana Locoman, șefa secției Statistică Sângerei: „Scopul efectuării Recensământului populației și al locuințelor este colectarea și formarea resurselor informaționale oportune și veridice privind numărul populației, distribuția ei teritorială, componenta sa după sex, vârstă, nivel de instruire, apartenența etnică și limbă, statutul ocupațional, starea civilă, fondul de locuințe, condițiile de trai. Aceste date sânt necesare pentru buna funcționare a administrației publice centrale și locale de toate nivelurile și v-a ajuta autoritățile să proiecteze mai bine infrastructura, să modernizeze educația, serviciile sociale și de sănătate, precum și pentru dezvoltarea social-economică a tarii și a raionului. Recensământul are ca obiectiv producerea, în condiții de comparabilitate internațională, a statisticilor oficiale naționale privind: numărul și distribuția teritorială a populației, la cel mai mic nivel teritorial; structura demografică și caracteristici socioeconomice; compoziția gospodăriilor casnice, condițiile de trai, locuințele populației și clădirile în care acestea se situează. Astfel, în cadrul RPL 2024 vor fi recenzate persoanele fizice, gospodăriile casnice, locuințele și clădirile în care sunt situate locuințele – toate reprezentând unități de recenzare definite în Legea nr.231/2022 cu privire la recensământul populației și locuințelor.
Cu acest scop în perioada de 20 – 30 martie curent , Secția Statistică Sângerei a petrecut sesiuni de instruire cu personalul de RPL. Acest lucru este un moment important de pregătire și efectuare a Recensământului populației și al locuințelor din 2024. În total pe raion sunt angajați 15 supervizori și 100 de recenzori.
Persoanele date timp de o săptămână au ești în fiecare sector din localitate a raionului și au petrecut etapa de actualizare a hărților și listarea a locuințelor pentru a identifica și confirma că toate clădirile în care ar putea locui cineva sunt existente pe hartă.
Noi ne adresăm către toată populația raionului Sângerei cu rugămintea să colaborați activ și să deschideți ușile, vă îndemnăm să răspundeți la întrebările recenzorilor. Participarea la recensământ – este îndeplinirea datoriei conștientă fată de tara. Vom fi recunoscători, dacă recenzorii vor găsi bună înțelegere de toți cetățenii. Îi asigur pe toți cei care vor fi vizitați în următoarele săptămâni de către recenzorii noștri că datele oferite la recensământ vor fi utilizate în condiții de confidențialitate și securitate, în exclusivitate pentru a produce statistici naționale întru binele țării, comunităților și fiecărui cetățean.
Vrem să atragem atenție, că fiecare recenzor va avea legitimație cu ștampila Biroului Național de Statistică.”
Recensământul Populației și Locuințelor se desfășoară o dată la zece ani, fiind o activitate de amploare națională, care oferă tabloul demografic complet al țării. Datele colectate în urma recensământului vor oferi informații esențiale și de calitate pentru elaborarea politicilor publice, naționale și locale necesare pentru dezvoltarea economică și socială a țării și pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă. Pentru aceasta, participarea activă la RPL a cetățenilor Republicii Moldova este de o importanță majoră.
Recensământul este realizat cu mijloacele financiare alocate de la bugetul de stat, precum și cu suportul financiar și tehnic important oferit de Uniunea Europeană, Fondul Națiunilor Unite pentru Populație, alte agenții ONU, Guvernele Elveției, Indiei, României, care acordă susținere generoasă pentru recensământ.