Joi, 20 iulie, iubitorii creaţiei regretatului ADRIAN PĂUNESCU au sărbătorit ziua de naştere a poetului. La baştina sa, Copăceni, unde a văzut lumina zilei au fost organizate depuneri de flori şi păstrate minute de reculegere în memoria celui mai iubit poet român.
Elevii gimnaziului care-i poartă numele, însoţiţi de profesori, bibliotecare, de primarul comunei Cozma SÎRBULEŢ au adus lumina recunoştinţei şi a dragostei faţă de poet şi creaţia sa la monumentul din curtea instituţiei.
Pentru dragostea sa faţă de poporul şi ţara românească care ne-a lăsat-o ca o lecţie de istorie şi de spirit românesc. Prezente la baştina poetului şi la Monumentul acestuia au fost şi autorităţile raionale.
„Nu am putut să nu venim la Păunescu. Ne-a chemat parcă glasul lui, care iese de printre rândurile de poezie şi răsună:” s-au adunat necazuri mari pe ţară, dobânzile fărădelegii cresc/vegheaţi ca ţara noastră să nu moară/ să nu să se stingă neamul romănesc…” L-am sărbătorit pe omul-social, omul – politic, gazetar, poet implicat în problemele cetăţii. L-am venerat şi am mulţumit baştinei Copăceni că a dat viaţă copilului care avea să devină poetul tribun al neamului românesc”, a mărurisit vicepredintele raionului, Mihai BÎRSAN.
Poetul face parte din marea cultură a neamului. Cu acest gând de profundă recunoştinţă s-a apropiat de monumentul poetului Valeriu RUSU, şeful Secţiei Cultură a Consiliului raional:
„Cu diferite ocazii venim la vatra poetului. Ne cheamă poetul, ne aduc paşii, chemarea sufletului şi a iubirii pentru el. Venim cu ocazia zilei de naştere, cu ocazia organizării diferitor activităţi şi festivaluri dedicate poetului care s-a născut etern. Toate pentru a-l sărbători pe Păunescu şi a-i mărturisi: după EMINESCU ADRIAN PĂUNESCU este cel mai mare poet al nostru.”
Copii din diferite generaţii şcolare, însoţiţi de directorul adjunct pentru educaţie au depus flori şi ne-au mărturisit că ei sunt mândri că s-au născut la Copăceni, la vatra lui PĂUNESCU şi că învaţă în gimnaziul care-i poartă numele . Ei sunt mândri nu doar prin mesaje, declaraţii, cuvinte. În biblioteca şcolară au multă literatură românească, înclusiv creaţia lui PĂUNESCU, cărţi donate cu diferite ocazii şi vizite a delegaţiilor din România. Din aceste izvoare şi creaţia poetului ei
au învăţat a iubi cu sfinţenie Tricolorul, au însuşit lecţia de istorie dată nouă de poetul tribun: el nu s-a lăţit pe hartă niciodată, viaţa lui a fost întruna grea. Dar acea din decembrie, la Alba, a fost şi va rămâne ţara sa.