Deopotrivă profesor și fiu al namului

  Deopotrivă profesor și fiu al namului

203
DISTRIBUIȚI

Printre profesorii de elită  ai Liceului Teoretic„Olimp” din orașul Sângerei este  și Petru Dubenco, profesor de istorie, cel care se bucură de respectul și aprecierea colegilor și este iubit de liceeni. Doar în anul acesta de studii predă lecții în clase  din treapta gimnazială. În toții anii de activitate  el a fost și este profesor la clasele  superioare de liceu. Fiecare lecție predată  este o sursă de lumină în cunoașterea adevărului istoric, iar lecțiile în totalitate sunt o minunată carte de istorie, pe care elevii săi  iubesc să o studieze, să crească și să se formeze prin ea. Studiind-o,prin cunoaștere  tind și vor să ajungă la Olimpul istoric. Numai că fără domnul profesor nu vor reuși, de aceea  vin la lecțiile sale și le adoră.

Ca ei a fost și profesorul Petru Dubenco, elevul de altă dată, de nota  zece,la școala medie din satul Drăgănești , astăzi Gimnaziul „Vasile Alecsandri”.  Îi plăcea cel mai mult istoria, deși la toate disciplinele școlare era  elev eminent. Dragostea față de istorie  i-a altoit-o profesorul   Petru Cirimpei, astăzi aflat la o vârstă onorabilă și regretatul  Grigore Daraban. Sublimele   sentimente de patriotism, care-l fac să se simtă parte indispensabilă a neamului tot de la lecțiile de istorie i se trag. Așa a simțit el și simte. Marcat de această  dragoste și sentimente care i se întăreau în suflet, nu a putut să parcurgă  alt drum  decât cel care i-a dus pașii și chemarea  la Facultatea de Istorie a Institutului„Ion Creangă”.  A absolvit-o cu aceiași excelență ca și  școala medie, neștiind cum i se vor trage  sârmele mistere ale vieții. Revine nu la Drăgănești, dar la Sângerei, în anul 1980 . Venise  cu lecția învățată, că istoria  care urmează să o predea copiilor, generațiilor întregi  este despre înălțarea și dramele neamului său inclusiv. Venise deșteptat.  Tânărul specialist nu mai  avea  nevoie  să  aplece auzul la îndemnul: deșteaptă-te, române. Era demult deșteptat.

 Își dorea mult să  fie profesor de istorie  în una din școlile din Sângerei. S-a împlinit acest vis. A predat practic în toate școlile din oraș și s-a afirmat din prima drept un bun istoric. Și din acest punct de vedere la fondarea primului liceu în raion și în orașul Sângerei ,„ Mihai Eminescu” profesorul Dubenco a fost selectat  să predea lecții de istorie . Din anul 2014 activează  în liceul„Olimp”. În toți acești ani de activitate  sufletul  lui  n-a fost și nu este  grădină închisă  pentru liceenii săi, dar nici pentru colegi. E mereu deschis pentru  ei. Și are modelul său de gestionare a lecțiilor.

„Dacă întârzii la lecție, doar un pic, nu contează sau nu ai astâmpăr la ora lui, domnul profesor  repede te cumințește. Ne pedepsește cu referatul,scris de mănă, obligatoriu  5 pagini pe foi A-4. Depinde de situație. Dacă lecția nu ai ascult-o, faci referat pe  tema dată. Dacă încălcarea ține de întârziere sau altceva, îți găsește  tema îndată temă pentru referat , domnul profesor. Nu scapă nimeni. Ne cumințește îndată”,  a mărturisit liceanul Cristian Slutu, cl. XII„ A”.

Continuare citiți în ziarul Ecoul nostru din 26 mai 2023