Democrația într-o societate contemporană presupune valorizarea drepturilor omului

Democrația într-o societate contemporană presupune valorizarea drepturilor omului

17
DISTRIBUIȚI

15 septembrie este sărbătorită Ziua Internațională a Democrației, un drept fundamental al cetățenilor, bazat pe libertate, egalitate, transparență și responsabilitate. Protiviti Adunării Generale a ONU, democrația este o valoare universală bazată pe voința liber exprimată a oamenilor de a-și determina    propriile sisteme  politice, economice, sociale și culturale cu participarea lor deplină în toate aspectele vieții lor.

Democrația este guvernarea oamenilor de către oameni pentru oameni. Sistemul democratic a trecut prin multe încercări de-a lungul istoriei pentru a ajunge în zilele noastre în alcătuirea prezentă. De aceea, am întrebat mai mulți cetățeni cum percep ei importanța  implicării lor în sistemul democratic și care este esența democrației în viziunea lor?

Ion Crigan, orașul Sângerei: „Sperăm  că o să fie, de fapt și se văd schimbări spre bine. Se depun eforturi colosale de către actuala conducere a țării pentru a ne integra în Uniunea Europeană. Sunt mândru că noi suntem o țară democratică. Copiii și nepoții noștri merită un viitor mai bun, fără războaie.

Democrația înseamnă lucruri simple- să știi că cei care te conduc muncesc pentru dezvoltare și nu pentru a te bloca în sărăcie, să poți învăța ce-ți place, să poți lucra unde vrei, să poți spune ce gândești, să nu te temi de viața ta. Speranțele noastre sunt destul de mari dar suntem enorm de îngrijorați de războiul din țara vecină Ucraina, declanșat de Rusia.”

Veronica  Moraru, Rădoaia: „Lumea zice că nu-i democrație, dar cetățenii noștri nu știu ce-i aia democrație. Ei așteaptă să le aducă cineva mâncare, haine, locuință, un ghiob, dar asta nu-i democrație. Democrația este în cap, dar la noi în cap nu-i regulă. Noi nu studiem, nu învățăm, nu știm ce vrem. Noi ieșim în stradă… De multe ori vorbim atunci când de fapt ar trebui să cugetăm, să medităm.”

Tamara Ceresău, satul Petrovca: „Drepturile omului sunt indispensabile pentru o societate sănătoasă. Or, democrația este strâns legată de drepturile omului și libertățile fundamentale. Democrația ne oferă cel mai firesc cadru pentru protecția și realizarea drepturilor în baza normelor de drept.

Independent ești atunci când  îți poți decide viitorul, iar noi am făcut alegerea. Am ales parcursul european și astăzi Moldova este țară candidată de aderare la Uniunea  Europeană (UE). Or, UE este alături de noi. Urmărește îndeaproape cum ne croim noi propriul drum.”

Virgil Avădănii, raionul Sângerei: „Democrația este o valoare universală, adesea greu încercată, bazată pe voința liber exprimată a oamenilor de a participa fără zădărnicie  în toate aspectele vieții lor. Mă deranjează faptul că deseori aud oameni care se plâng unul altuia pe anumite aspecte ale vieții, pe instituții de stat, agenți economici sau pe modul de gestionare a comunității. Aceste nemulțumiri rămân vorbe, rămân emoții exprimate verbal, neîndeplinite. Extrem de rar văd ca cineva să înceapă investigația, expedierea scrisorilor și petițiilor, ridicarea problemei instituțiilor competente. Fiecare trebuie să ne implicăm pentru a ne făuri o viață mai bună. Or, societatea civilă este oxigenul democrației. Anume societatea civilă acționează ca un catalizator al progresului social și al creșterii economice.”

Ana Podgurschi, satul Nicolaevca: „Omul nu costă nimic la noi. Cei care trebuie să respecte legea nu o respectă. Ei își fac interesele lor, ei trăiesc doar pentru ziua de azi și nu-și închipuie că trebuie să servească poporul, dar nu poporul pe ei. Satul nostru a rămas fără apă, am tot sunat pe la toate instanțele. Însă problema nu a soluționat-o nimeni. Probleme avem o mie. Vor veni acuși pe la casele noastre cu promisiuni, minciuni, pentru a ne cerși votul. Și iar dispar.”

„ Elemente de democrație la noi sunt. Posibilitatea de a te expune, e mult mai liberă comparativ cu trecutul.  Țin minte că mulți colegi de-ai mei, din viața de studenție, erau chemați la discuții neplăcute doar că scriau Moldova cu litere latine. Democrația înseamnă lucruri simple – să știi că cei care te conduc muncesc pentru dezvoltare și nu pentru a ne  bloca în sărăcie, ceea ce și fac actualii conducători de la noi,” ne-a mărturisit un bărbat care nu a dorit să-i scriem numele.

Gheorghe Dubenco, satul Drăgănești:  „Generația tânără a cunoscut libertatea mai mult decât părinții și bunicii noștri care au luptat pentru această valoare. Consider că este de datoria noastră s-o protejăm, căci tinerii sunt speranța națională, dar mai ales a viitorului politic. E nevoie de implicarea noastră.  Tinerii de azi sunt mai creativi, mai deschiși către oportunități, diverși, ambițioși și bine determinați, fapt ce le permite să se adapteze ușor la noile metamorfoze. Democrația este despre noutate, reîmprospătare și dezvoltare. De asta este sănătos și vital pentru țară să avem tineri politicieni care să aducă reformele necesare și potrivite epocii contemporane în care ne aflăm. Democrația autentică este premisa dezvoltării și prosperării unei societăți.”