De Ziua Limbii Române la Casa memorială „Adrian Păunescu”

De Ziua Limbii Române la Casa memorială „Adrian Păunescu”

104
DISTRIBUIȚI

  În acest loc sfânt și etern prin limba română s-a desfășurat festivitatea dedicată   Zilei de 31 august. Alături de elevii și profesorii  din localitatea Copăceni, de echipa primăriei, au fost prezenți  delegații de profesori împreună cu elevi din  instituțiile educaționale din raion, artiștii  Casei raionale de cultură, colectivul model  „Chișcăreanca” , specialiștii  Secției Cultură, organizatorii sărbătorii împreună cu Fundația  Copăceni-VDR, președinte Maria Bajura, dar și scriitorii  Nicolaie Bălțescu din Bursuceni, Andrei Luțcan din Sângerei și Virgil Botnaru din Bobletici, vicepreședintele raionului Iulian Erimei și consilierul raional Ion Galus. Fiecare dintre cei prezenți au prezentat recitaluri dedicate Limbii Române, omagiindu-i pe  ctitorii și scriitorii care au ocrotit-o, au cizelat-o, ne-au lăsat-o moștenire atât de frumoasă, melodioasă, mai dulce ca fagurele de miere.

  Prezentatorii Valeriu și Anastasia Rusu au oferit fiecărui dintre cei prezenți să-și exprime sentimentele de mândrie pentru graiul nostru strămoșesc.

„Vin cu mândrie pentru Limba noastră cea Română și vă îndemn s-o cinstim în fiecare zi, nu doar de Ziua Ei, 31 august. Mă bucur că Casa Memorială este plină  de atât de mulți admiratori pentru care ea este floare eternă”, a reiterat în mesajul său Maria Bajura. Copiii de la Gimnaziul care poartă numele Marelui Păunescu au bucurat și emoționat publicul printr-un recital frumos ca și limba care au slăvit-o. Ei prin cântec și vers au sugerat că „au primit ca tezaur sfânt  de la părinți  dar grăitor, iar la lecții și activități îi descoperă în continuare  farmecul, frumusețea ,învață că ne vom salva ca neam doar prin limbă și prin carte”

 Cu un program special pregătit, dedicat Limbii Române a încântat participanții colectivul model condus de Zinaida Darie din satul Chișcăreni. Vocile fermecătoare, cizelate ca și Limba Română au transmis mesajul și gândurile păunesciene: să ne ajute Dumnezeu să și în vis să vorbim graiul neamului românesc”.

   Omagiu limbii materne, de busuioc și de dor au adus scriitorii. Andrei Luțcan a dăruit  cartea sa mai recent editată „Acasă la mama acasă” Casei Memoriale. Cu  ea nemuritori vom fi, au expus  în mesajele lor scriitorii  Nicolae Bățescu și Virgil Botnaru. Ei au produs admirație publicului prin versurile lor și l-au pătruns de recunoștință pentru jertfa celor  care  au făcut  ca limba română  să fie aici, acasă pe veci stăpână. S-au referit la jertfirea de sine pentru limbă, alfabet latin, identitate națională pe care au manifestat-o  regretații: Leonida Lari, Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Adrian Păunescu, Nicolae Dabija. Ne-au lăsat o limbă  de pace, cu suflet ce tace. Iar noi cât trăim pe acest pământ  avem un lucru sfânt  de făcut: s-o iubim, s-o vorbim așa cum au vorbit-o și au iubit-o ei, cei din stele . Să le urmăm porunca : s-o ferim și s-o apărăm de rele, și de răuvoitorii care  o mai denigrează, în regretata lor neștire de sine, că ,chipurile , ea, Sfânta noastră, mai miroase a zer și stână.