De Paște, de Credință, de Suflet…

De Paște, de Credință, de Suflet…

73
DISTRIBUIȚI

De PAȘTE lumina întreagă încape în lumina unui zâmbet. Paștele e ziua care ne dă curaj și speranță. E sărbătoarea sărbătorilor, adusă de MAREA TAINĂ ce se săvârșește în noaptea învierii. O noapte care umple văzduhul de senine bătăi de clopote ce se revarsă peste sufletele noastre din toate bisericile. Bat clopotele învierii și la Bisericile „Sf. Gheorghe” și „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” din orașul Sângerei. Oamenii se pregătesc din plin către această mare și sfântă sărbătoare. În ajun de Paști am intervievat mai multe persoane pentru a afla ce înseamnă pentru ei această sărbătoare.

Ce semnificație are în viața Dumneavoastră Sărbătoarea Sfintelor Paști?
Pahomii JUGĂNARU, starețul Mănăstirii Sfinților Apostoli „Petru și Pavel” din Bocancea:
„Întreaga perioadă de post ne-a oferit un fericit prilej de înălțare sufletească. Dar mai cu seamă această Săptămână Mare, în care fiecare zi poartă o semnificație deosebită. În „Joia Mare” am săvârșit Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. Seara s-a scos Sfântul Aer.
Ziua de vineri e ziua Prohodului Domnului. Rugăciunea care se citește este foarte puternică. O asemenea liturghie se săvârșește numai o dată pe an și ne aduce aminte de sensul vieții noastre pământești, de greșelile, de păcatele noastre. Prin semnificația ei, Vinerea Mare ne mai îndeamnă să înmulțim virtuțile creștine, adică să înmulțim bunăvoința, răbdarea, dragostea. O zi amestecată cu iubire și durere. E ziua în care îl deplângem pe Iisus cel Răstignit. La fel cum gospodarii și gospodinele își primenesc casa și ograda către Sfintele Paști, și noi slujitorii mănăstirilor și bisericilor, am făcut curățenie prin sfintele locașuri și prin ogrăzile lor. Pentru că atunci când creștinul va veni cu pasca la sfințit, să nu rămână dezamăgit, să simtă sărbătoarea din plin.
Duminică este Paștele Domnului, este Paștele nostru, al tuturor. Duminică se vor dechide porțile Raiului și ale Împărăției Cerurilor. Duminică Îngerul se va bucura și-L va preamări pe Dumnezeu.
Deci să alungăm din inimile și casele noastre toată răutatea, toată întristarea și tot păcatul și să-L primim în inimi pe Hristos cel Înviat din morți și să-L urmărim cu credință și speranță. Nimeni să nu fie trist ziua aceasta. Să zicem cu toții: „HRISTOS a Înviat din morți,/ Cu moarte pe moarte călcând,/ Și celor din morminte/ Viață dăruindu-le.”…

continuarea o puteți găsi în numărul 14 a ziarului din această săptămână