DISTRIBUIȚI

„De ce îi ajutăm pe ucraineni și nu pe copiii săraci?”, „Ucraina a provocat Rusia, când a vrut în NATO!”, „Nu e treaba noastră, noi trebuie să rămânem neutri!”, „Putin are dreptate, e teritoriu rusesc, doar ia ce i se cuvine!”, „Zelenski e vinovat pentru că nu s-a predat din prima!”, „Să-i lăsăm pe ruși să facă ce vor, ca să fie pace!” –din astea ni-e dat să aud prin piață și prin autobuz când vin acasă de la Telenești. De fapt nu toți cred așa- o fac doar doi-trei iar restul tac.

Evident, sunt niște lozinci putiniste și toate sunt false. Sunt mulți din ai noștri care îi ajută pe pe alți consângeni săraci. Dar îi ajută și statul. Unii asistați sociali au indemnizație mai mare decât un salariu. Și apoi sprijinul dat refugiaților ucraineni, oameni care fug de bombe și care au pierdut tot, este uman, firesc și nu trebuie oprit, indiferent de atacurile aberante ale celor care cred altfel.
R. Moldova deși oficial este stat neutru are cetățeni care nu pot fi neutri la bombardamente, incendii, omucideri în masa. În plus, ceea ce se întâmplă în Ucraina ne privește și pe noi, pentru că ucrainenii luptă și pentru libertatea noastră, dar și pentru independența și libertatea fraților noștri din Moldova. Este războiul a două lumi – una liberă și alta dictatorială. Marina Latânina, cunoscută jurnalistă rusă s-a exprimat și mai pe înțelesul tuturor- are loc ultimul război între Rusia Chievleană și Hoardă. Tu din care ai vrea să faci parte?
Ucraina nu este teritoriu rusesc. Este un stat independent, care are dreptul să-și decidă singur viitorul: dacă vrea într-o alianță care-i garantează securitatea, cum e NATO, atunci trebuie să aibă libertatea de opta astfel. Putin încalcă dreptul internațional atunci când intră într-un stat vecin cu armata pentru a-i bloca dezvoltarea. Ucraina nu e teritoriu rusesc, dar în final nici măcar nu e vorba despre etnie ori despre istorie, ci despre prezent și viitor. Ucrainenii sunt singurii care pot decide ce sunt.

Continuarea citiți în n.13 din 18 martie 2022