DISTRIBUIȚI

Pe aripile toamnei, în altarul florilor și zâmbetelor senine, a sosit neasemuita sărbătoare- Ziua Pedagogului. Toamna din anul acesta este una cu totul specială, diferită de cele ce suntem obișnuiți.
…Și toamna iarăși împrăștie scântei de aur, aroma de flori târzii și nume ale unor oameni de valoare. Prietenă adevărată, mamă grijulie, bunică ideală și intelectuală atentă care dăruiește necondiționat căldură, dragoste,lumină și admirație – acestea sunt calitățile, ce o consacră ca personalitate. Numele ei e rostit de săteni, colegi, prieteni. Un număr impresionat de elevi, pasionați de știința predată de ea, i-a urmat calea. Peste tot, își dăruiește inima și sufletul, semănând lumină și bucurie.

    Printre harnicii truditori ai învățământului omagiați în această zi este inegalabila și inconfundabila Tamara Gumovschi, profesoară de limba și literatura română la Gimnaziul „Ion Vatamanu”, o profesoară dotată. De fiecare dată a uimit prin marea sa capacitate de muncă. Este cu adevărat îndrăgostită de profesia sa. Cunoaște foarte bine psihologia, caracterele elevilor, iar uneori devine elev între elevi. Drept rezultat, le lărgește orizontul cunoștințelor, îi pregătește pentru viață. Intuindu-le respectul și dragostea lor față de ea, se simte fericită și împlinită. Deseori mă prind la gândul că munca pedagogului e plină de sacrificiu, seamănă zi de zi în inimile elevilor semințele înțelepciunii și omeniei.
Tamara Gumovschi s-a dăruit și se dăruiește operei de instruire și educație copiilor. Și dacă omul pământului face cu brațele sale să crească holdele, să înflorească livezile, pedagogul lasă în urma sa oameni ce-i seamănă la gânduri și la fapte. A avut și are un stil cu totul particular, în care nu lipsește niciodată esențialul și nu este nimic de prisos.
Dumneaei este o stea strălucitoare ce îndrumă copii în lumea mare a cunoștințelor, a luminii, înțelepciunii…Fiind țesută din blândețea soarelui catifelat și aurului din frunzele copacilor, din dimitrițe și crizanteme, toamna aceasta este de-a dreptujl o bijiterie pe care o merită din plin distinsa doamna Gumovschi, fiindcă la 5 octombrie, ea urmează să primească cele mai calde felicitări și multe cu ocazia frumoasei aniversări la care vrut-a Domnul să ajungă.
    Niciodată indiferentă la evenimentele de renaștere națională, la nedreptățile comise de unii lideri politici, mereu reacționa și reacționează ca un barometru, luând atitudine, făcând aprecieri, îndemnându-și arât colegii de profesie, cât și miile de învățăcei ai Domniei Sale să nu fie simpli spectatori, dar să se implice nemijlocit, fiecare să se facă util societății.
     Din fire este o luptătoare.Luptă cu orice nedreptate socială. Și nu luptă pentru sine, ci pentru noi, cei mulți și obidiți. Luptă scriind. Articolele ei, scrise într-o excelentă limbă română, au apărut, și apar, în multe publicații de la noi, în care doamna profesoară ia atitudine: față de pensiile de miserie, pe care le oferă guvernanții, făță de funcționarii corupți, față de majorările de prețuri bruște etc.
Tamara Gumovschi, dând dovadă de mult tact, mereu și-a făcut publice opiniile sale. Ele nu rămân fără ecouri, ele ating cea mai sensibilă strună –inima celor din preajmă, ajutându-i să se orienteze mai bine în viața de zi cu zi, să ia o atitudine sau alta cu mai multă înțelepciune.
    E momentul să nuanțăm o trăsătură de caracter a doamnei profesoare. Are darul înăscut al prieteniei. Are un suflet magic, plin de bunătate.
Așa a vrut destinul ca Ziua Profesorului să coincidă cu ziua când distinsa Tamara Gumovschi, este felicitată de către rude și prieteni, de către învățăcei, care-i duc dorul și-i poartă respect, cu ocazia frumoasei vârste pe care o împlinește.
Fie ca Succesul,fratele mai mare al Norocului și favoritul Talentului, s-o însuflețiască și să-i lumineze drumul vieții presărat cu petale de crezanteme, iar luna și stelele să aprindă în inima ei Lumină, Fericire, Respect, Curaj, Credință, Liniște sufletească, Sinceritate, Adevăr, Putere, Speranță.