Mănăstirile reprezintă o lume aparte, o rază de speranță în fața lui Dumnezeu. Clopotul mănăstirii bate tare, rar și convins de parcă ar vrea să spună „ Astăzi e mare sărbătoare, veniți creștini la rugăciune”. Pe mulți oameni nu-i aduce aici drumeția, ci minunile ce se întâmplă. Rugăciunea purcede din iubire, dar se pierde prin judecăți, vorbe deșarte și neînfrânate. Directoarea Liceului Teoretic „Olimp”, Ludmila ȘIȘCANU a organizat săptămâna trecută un pelerinaj la mănăstirile din Zloți și Țigănești. A fost o zi prea încărcată de emoții și descoperiri. Monumentalele mănăstiri – culeg superlativele admirației pentru reușita amplasării în peisaj, arhitectură, decorului exterior și interior, nu în ultimul rând, recunoștința noastră, a credincioșilor și pelerinilor pentru grija, atenția și amabilitatea față de ei. Cu răsuflarea întretăiată am admirat altarele cu icoane de toate vârstele, inclusiv cele făcătoare de minuni, cu sfinți, racle cu moaște, izvoare cu ape tămăduitoare…
Prima mănăstire al cărei prag l-am pășit a fost lăcașul de rugăciuni neîncetate ale pământescului loc îngeresc- măreața Mănăstire Zloți cu Hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință, o bijuterie monastică situată la o distanță de aproape 45 kilometri depărtare de Chișinău, într-o zonă de pădure. Lăcașul este numit pe bună dreptate- nucleu de credință și trăire monahală ce iradiază lumină în sufletele credincioșilor care o vizitează. Este un monument cu o istorie zbuciumată și s-a născut din vechea ctitorie monahală a Egumenului SERAFIM DABIJA, în anul 1941, care a fost deportat după închiderea schitului în anul 1949.
În 1995 mănăstirea reînvie, fiind reînființată ca schit al Mănăstirii Noul- Neamț. Tot în acel an a fost zidită temelia bisericii centrale a așezământului monahal în cinstea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe Biruitorul.
Odată ce am pășit pe cărărușa ce duce spre acest loc sfânt pentru care pașii pelerinului sunt o binecuvântare așteptată cu drag, ne-a fascinat chiar de la intrare curățenia extraordinară, am văzut o grandoare nemaipomenită. Mănăstirea veghează bolta deasupra Zloților localităților raionului Cimișlia, a țării Moldova în întregime. E o plăcere să te afli aici, să te rogi…
Continuarea articolului o puteți citi în numărul 15 a ziarului.