DISTRIBUIȚI

Clopoțelul a anunțat începutul anului de studii 2019-2020. Potrivit datelor oficiale, în acest an   la școală au mers peste 8000 de elevi, dintre care, în clasa întâi pste 800 de copii. Spre deosebire de alți ani,  instituțiile de învățământ au avut posibilitatea în anul curent să decidă în mod individual  activitățile cu prilejul festivității Primului sunet de clopoțel.

 Ca și multe altele, curtea Gimnaziului „Mihai Dolgan” din satul Petrovca a fost neîncăpătoare în acest început frumos de toamnă. Nu doar părinții, ci și mulți dintre buneii elevilor au mnifestat un interes deosebit pentru sărbătoarea dedicată momentului festiv al primului sunet de clopoțel. Emoția i-a copleșit mai ales pe micuții din clasa întâi.

La Gimnaziul „Mihai Dolgan” din Petrovca evenimentul a început, traițional, cu onorarea simbolurilor de stat a Republicii Moldova, imnul fiind întonat live de către toți elevii.

 Pentru elevi, cât și pedagogi, sărbătoarea începerii noului an de studii 2019-2020 a fost una specială deoaree instituția a fost renovată, a îmbrăcat o haină vestimentară europeană. Managera gimnaziului a apreciat  implicarea partenerilor, primăriei, părinților, cadrelor didactice, Consiliului raional în susținerea și promovarea activității instituției, specificând că într-o școală prietenoasă copilului împreună pot fi obținute performanțele. Semnificativ este să menționăm că  instituția are nevoie de susținere încă pentru a duce la bun sfârșit lucrările de renovare în interiori.

Remarcabil a fost întregul corp didactic, care a impresionat prin ținutele spectaculoase, asortate decorului, cu tricolorul arborat frumos în cadrul careului chiar de către elevi. Tradiția acestei instituții promovează portul național, foarte frumos prin esența elementelor sale.

  Pe  directoarea instituției Natalia Ciferiuc,  am asemuit-o cu dirijorul gata să pună în mișcare bagheta magică pentru desfășurarea unui minunat spectacol. Chiar dacă areîn suflet și conștiință experiență, emoțiile au cuprins-o la fel ca în acel  început de cândva. Cu o deosebită căldură au fost salutați elevii, mai cu seamă cei din clasa întâi, însoțiți de învățătoarea Maria Busuioc.

În alocuțiunea rostită  Natalia Chiferiuc, a remarcat contribuția Consiliului raional, primăriei, partenerilor Brigitta Wwalder, Părintele Erwwin Banz, Gemeinde Baar,„Help  For Children in Need,”- din Elveția, Părintele Hans Book, „Menschen Helfen c.V”, Regina Wweiss,din Germania. Proiectele au fost  realizate de Asociația Obștească de binefacere Pro Umanitas, Moldova ,care au făcut de nerecunoscut instituția. Natalia Chiferiuc  și-a exprimat speranța ca actualul an de studii să fie unul încununat de succese și realizări frumoase. „ Priviți câte lucruri am făcut vara aceasta. La sigur iernile nu vor mai fi  pentru noi o problemă, iar pentru profesori și elevi lecțiile vor deveni o plăcere. Micuții, din clasa întâi, au o învățătore minunată. Le doresc să obțină succese în procsul de educație și să profite din plin de perioada cea mai favorabilă a vieții – anii de școală.

Părinților, care la început de septembrie își însoțesc plini de emoție și speranță copiii la școală, citadela cunoștințelor, le doresc să-și vadă odraslele maturizându-se  frumos, pregătindu-și aripile pentru zborul înalt al vieții,      realizându-și astfel atât propriile vise, cât și pe cele ale părinților lor, căci „ educația este cea mai puternică armă ce poate fi folosită pentru a schimba lumea.”

Avem și un corp didactic care face față cerințelor actuale. La început de an le urez multă inspirație în instruirea tinerei generații, pe care să o pregătească pentru școala vieții, răbdare,bunăvoință și cât mai mulți discipoli setoși de a cuceri lumea cunoștințelor.  Belșugul să Vă  încunune, pentru că Dumneavoastră răspândiți în jur iubire, har, înțelepciune, contribuiți  cu talentul și munca la cultivarea frumosului , adevărului, binelui și sacrului.”