Copiii să se simtă acceptaţi în largul societăţii

Copiii să se simtă acceptaţi în largul societăţii

159
DISTRIBUIȚI
În poză: (Interviu cu Ana DONCIU, şefa Serviciului Social „Echipa Mobilă”)

Cei 25 de copii, beneficiari ai Serviciului Social „Echipa Mobilă” aşteaptă Ziua de 1 Iunie ca pe o adevărată bucurie. Vor primi daruri, dulciuri, li se vor organiza alte surprize, vor participa la evenimente, în mijlocul copiilor. De mult timp, de când serviciul dat se implică la îmbunătăţirea condiţiei de viaţă şi de sănătate a fiecărui beneficiar, aceşti copii ştiu şi percep lucrurile şi surprizele care se întâmplă şi le aşteaptă. Sunt capabile şi mărinimoase a le face specialistele serviciului. În ce măsură aceste prietene ale copiilor cu nevoi speciale din raion vor putea acoperi aşteptările lor pentru actuala zi de 1 Iunie, discutăm cu interlocutoarea noastră.

– Doamna DONCIU, solicităm să ne spuneţi dacă Ziua Copiilor o să fie simţită de către beneficiarii Dvs şi trăită cu bucurie?
„Este grija noastră mare. Avem deja stocate din timp cutii cu surprize pentru fiecare. Această susţinere vine din partea Secţiei Asistenţă Socială şi Protecţia Familiei. Am adresat scrisori – solicitări Intreprinderii Individuale „Ana Iurcu”, magazinelor Speranţa şi Linella din oraşul Sângerei, prin care am solicitat pachete cu produse alimentare, dulciuri. Ana IURCU şi Maria BRÎNZILĂ, în fiecare an, de Ziua Copiilor, dar şi cu alte ocazii, împachetează cu drag daruri pentru copiii cu mai puţin zâmbet pe chip. Cu aceste pachete vom merge în fiecare familie unde sunt unul, dar şi doi copii cu probleme de sănătate, cu care lucrăm şi la sigur îi vom bucura, pe ei şi pe mămicile lor, pe care le încurajăm cu susţinerea noastră. Mai avem alte surprize. Pe câţiva îi vom duce la teatru, îi vom încadra în sărbătoarea tuturor copiilor, aducându-i la Sângerei, să se bucure de jocurile organizate şi îi vom integra în manifestarea festivă. Natalia COJOCARU la rugămintea noastră, s-a oferit să pregătească o masă specială pentru alt grup de copii, care gratuit vor fi serviţi cu de toate. În ospeţie la cei care nu prea pot fi ridicaţi din pat va veni clovnul, Petru CLIFOS, un bun prieten al copiilor, care îşi va face timp pentru beneficiarii noştri. Ei au nevoie de ataşament, dragoste, de încrederea care le-o inspirăm: că ei pot, stiu, vreau, sunt importanţi.
– Vă confruntaţi cu probleme, luptând pentru sănătatea lor?
„Cea mai dificilă este integrarea lor în societate. Mai continuă să fie societatea ostilă faţă de ei şi condiţia lor de a se deplasa, de a reacţiona. Nu sunt acceptaţi la grădiniţă şi la şcoală. Pe noi ne doare, şi ne gândim cum să remodelăm această atitudine. Pentru noi ei sunt aceieaşi copii sănătoşi cu care trebuie să ne ocupăm ca ei să crească şi să se dezvolte. Acesta este conceptul nostru, unul mult pozitiv. Încercăm să ne luptăm cu marginalizări. Ne temem că prin asemenea atitudine să nu fie afectată seninătatea sufletească a fiecărui beneficiar şi încrederea de sine pe care noi cu atâta migală, răbdare şi dragoste o construim şi o inspirăm.
Suntem o echipă unită şi ne doare la egal pe fiecare ca de propriul copil. Noi nu facem diferenţa…

continuarea o puteți găsi în ziarul numărul 22 din această săptămână