La 29 IULIE se împlinesc 30 de ani de la adoptarea Constituției Republicii Moldova. Suveranitatea națională aparține poporului Republicii Moldova, care o exercită în mod direct și prin organele sale reprezentative în formele stabilite de Constituție. Nicio persoană particulară, nicio parte din popor, niciun grup social, niciun partid politic sau altă formațiune obștească nu poate exercita puterea de stat în numele propriu. De ce această Constituție este mult prea puțin cunoscută de fiecare dintre cei cărora li se adresează? Căutăm răspuns de la cetățenii raionului Sângeri.
„Nu am ținut niciodată Constituția în mână”, asta mi-au spus majoritatea din cei cu care am discutat. Legea Fundamentală conține cele mai importante drepturi pe care le au cetățenii unui stat. Oamenii spun că nu le cunosc sau dacă le cunosc, nu le înțeleg pe deplin, astfel încât să poată beneficia de acestea. Despre Constituție, interlocutorii mei sugerează cine ar fi încălcat-o, forțat-o, dus-o dincolo de limitele în care ea să nu mai reprezinte spiritul fiecărui cuvânt, fiecărui articol, fiecărei litere din această Lege Fundamentală, care este piatra de temelie a întregului sistem de reguli.
„Constituția noastră unește oamenii în jurul unui scop comun: viața fericită a cetățenilor într-o țară prosperă, într-un stat suveran, unitar și indivizibil, în care justiția este una funcțională, iar Omul e mai presus de toate. Drepturile și obligațiile cetățenești ne amintesc mereu de faptul că facem parte dintr-o colectivitate, că trebuie să ne respectăm reciproc și că toți fără excepție trebuie să respectăm regulile pe care le-am stabilit împreună!”
„Cel mai des au încălcat Constituția politicienii care au stat până în 2020 la putere…”
„Puterile n-au fost separate, fiindcă au fost politizate, doamnă, și au fost concentrate într-o singură mână.”
– Cine conduce astăzi Republica Moldova? Conform Constituției, ce regim există în țară?
„Îi parlamentar, regim parlamentar…”
„Poporul, poporul…”
-Cine-i garantul Constituției în țară?
„Păi, garantul Constituției e președintele țării, așa ar trebui…”
-De 30 de ani de când a fost adoptată Legea Fundamentală a țării nu se știe care e limba de stat.
„Limba română! Nu este limbă moldovenească…”
– Constituția noastră a fost constituită pe baza Declarației de Independență. În Declarația respectivă a fost destul de clar spus că e limba română, așa a fost scris, însă demnitarii noștri care au format Constituția n-au inclus poziția asta fundamentală în Constituție și aici ei au trădat.
„Dezbinare au vrut, dezbinare!”
-Dar, uitați-vă, și aici, am întrebat multă lume ce limbă se vorbește în țară și ei spun că e moldovenească.
„Nu e corect, doamnă! Vorbesc acei care nu sunt competenți, dar nu e corect. E limba română!”
-Constituția o cunoașteți? Ce prevede Constituția?
„Constituția noastră…”
– Ați ținut-o vreodată în mână?
„Niciodată… Soția să spună.”
– Câți ani se împlinesc de la adoptarea Constituției Republicii Moldova?
„Nu țin minte.”
– Își cunosc moldovenii drepturile, libertățile?
„Nu prea. De atâta că la putere au fost niște persoane care au păcălit, au spus minciuni și niciodată omul n-a știut adevărul.”
-E clar că nu mai coincid prevederile Constituției cu ceea ce se întâmplă în realitate…
„Să fie apărate drepturile și libertățile omului. La noi e clar că nu mai coincid prevederile Constituției cu ceea ce se întâmplă în realitate.”
– Dar cine conduce astăzi?
„Conduce un Guvern cu adevărat profesionist, un Guvern pe care l-am așteptat 30 de ani. Ne mândrim cu Președinta Maia Sandu”
– În Constituție este un articol, articolul 13, care spune că limba de stat în Republica Moldova este…
„Nu pot să răspund.”
Așa cum au recunoscut mulți dintre oamenii cu care am discutat, mulți dintre ei nu știu cât de vaste sunt drepturile pe care le au și așteptările pe care Constituția le consfințește ca fiind îndreptățite.