Congolezul care vorbește fluent limba română

Congolezul care vorbește fluent limba română

228
DISTRIBUIȚI

Serge Mangole este venit în Moldova din Congo. Ieșit dintre frații săi congolezi, el a venit să facă studii și a rămas aici timp de douăzeci de ani împliniți. În trei  luni  a învățat limba română. De atunci, din timpul  studenției o iubește și o vorbește cu drag. Iubește Moldova și  limba  poporului de aici. „La mama, acasă”  a devenit  în acești ani vatra Pepeni. Aici absolventul Universității de Stat  și a Universității Libere Internaționale din Moldova, activează  ca profesor de sport și antrenor de fotbal. Vorbește cu discipolii săi doar românește și se bucură de succesele sale remarcabile tot  în limba  țării care l-a primit.

 Din timpul liber,  de vacanță, în afara  orelor la Liceul„ A. AGAPIE”  din Pepeni face antrenamente cu copii. Face benevol, nu plătit, de dragul copiilor care au nevoie de el, simțindu-l atât de iubitor, implicat, de-al  lor, de – al nostru. Astfel se simte și Serge Mangole oriunde nu s-ar duce în Pepeni, la liceu sau la antrenamente, în Sângerei, pe orice stadion din raion și din R. Moldova, la orice campionate de fotbal. El zâmbește, se salută și vorbește în limba română.

  „Pentru mine pare de neconceput cum să trăiești în țară 50 de ani și tu să nu vorbești limba țării, cazuri  de care  m-am ciocnit de multe ori în orașul Bălți. La început mi-am pus mâinile în cap: locuitorii de aici  vorbesc  rusește, nu respectă limba țării unde locuiesc. Eu dacă am ales  să trăiesc în Moldova, să-mi fac studiile, primul lucru care  am considerat că trebuie să-l fac este să-mi demonstrezi respectul și să studiez limba”,susține el de fiecare dată.  

El a știut că dacă o să studieze limba română, o să aibă alte drumuri deschise.  Mai cu seamă că  drept limbă străină de comunicare el a avut la bază

 limba franceză, înrudită cu româna și alfabetul nostru. 

Continuare citiți în ziarul Ecoul nostru din 25 august 2023.