DISTRIBUIȚI

A fost inaugurat, după o reabilitare capitală, Izolatorul de Detenție Provizorie din cadrul Inspectoratului de Poliție Sângerei. Edificiul a fost renovat și dotat în conformitate cu cerințele europene în cadrul Programului de suport bugetar pentru reforma Poliției. Persoanele deținute nu vor mai fi transportate în izolatoarele din municipiul Bălți.
La evenimentul de inaugurare au participat: Ministrul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Pavel Voicu, șeful Inspectoratului de Poliție Sângerei, Vasile Banaru, Președintele raionului, Grigore Corcodel, procurorul raionului, Ion Roșca, primarul orașului Sângerei, Arcadie Covaliov și angajații Inspectoratului de Poliție Sângerei.

Renovat și modernizat în conformitate cu standardele internaționale, izolatorul este asigurat cu utilajul necesar, în vederea respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei aflate în detenție provizorie. Acesta este dotat cu un sistem de monitorizare video, sistem de comunicare internă cu celula de tip interfon, radioficare, securitatea antiincendiară, sisteme de protecție valori umane, dar și alte condiții inclusiv ce țin de igiena personală. De asemenea, izolatorul a fost prevăzut cu uși din sticlă transparentă pentru persoane care suferă de anumite fobii.
Prezent la eveniment, Pavel Voicu, a remarcat despre importanța izolatorului, acesta este unul din cele peste 20 de izolatoare de detenție provizorie, planificate a fi reconstruite capital până la finele anului 2019.
„Prin îmbunătățirea condițiilor materiale de detenție se urmărește garantarea respectării drepturilor securității și siguranței persoanelor private de libertate, îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru polițiștii implicați în astfel de misiuni, dar și excluderea cazurilor de reducere a pedepselor persoanelor aflate în custodia poliției.
Îmbunătățirea condițiilor de detenție a persoanelor în cadrul spațiilor de detenție ale Poliției a constituit întotdeauna una din responsabilitățile majore ale statului.”
Vasile Banaru, șeful Inspectoratului de Poliție Sângerei a remarcat: „Pentru noi, anul 2019 este unul cu multe realizări, multe proiecte.Evenimentul se înscrie printre proiectele importante. Inaugurarea izolatorului după reparația capitală corespunde Normelor minime obligatorii pentru spațiile de detenți din cadrul Poliției. Este important faptul că aceste renovări și modernizări ne vor permite să asigurăm deținerea persoanelor în funcție de diferite criterii de orientare sau convingeri, inclusiv religioase. La fel sunt create condiții decente pentru persoanele cu dizabilități, dar și alte condiții care garantează respectarea drepturilor, securității și siguranței persoanelor private de libertate pe perioada aflării în detenție. Izolatorul are 7 celule , predestinat pentru 18 persoane.
Am beneficiat și de un mijloc de transport echipat și dotat cu toate cele necesare pentru escortarea deținuților în instanță de judecată. la fel din cadrul Programului de suport bugetar pentru reforma Poliției”.
Pe tot parcursul evenimentului s-a specificat, de asemenea, că izolatorul este dotat cu cele mai moderne sisteme de control care să sprijine polițistul în realizarea misiunii de pază și protecție a deținuților, pentru solicitare și ajutor, prin declanșarea alarmei sonore prin mai multe obțiuni.

În acelaș context, Președintele raionului, Grigore Corcodel, a declarat că: „ Una din prerogativele poliției este eliminarea tuturor formelor de rele tratamente, a abuzului și discriminării față de persoanele aflate în custodia statulului.
Este salutabil faptul că Izolatorul de detenție provizorie de la Inspectoratul de Poliție a fost reabilitat în cadrul Programului Uniunii Europene. Dorința mea este ca acest edificiu să nu fie populat.
Mă bucură foarte mult faptul că, Pavel Voicu, în discursul său a estimat că, și angajații Inspectoratului raional de Poliție vor beneficia în curând de condiții moderne de lucru. Cu nerăbdare așteptăm să fie materealizat și acest pas. Avem o colaborare fructuoasă cu inspectoratul, îndeosebi, cu comisarul Vasile Banaru. În măsura posibilităților, Consiliul raional își aduce contribuța substanțială, atât financiară, cât și cu mijloace de transport.”
Ion Roșca, procurorul raionului, a menționat la eveniment: „Prin deschiderea izolatorului de detenție provizorie, persoanelor certate cu legea, li se vor respecta strict toate drepturile. Or, paza persoanei reținute și bănuite de comiterea infracțiunilor și arestate, constă în asigurarea izolării lor sigure și supravegherii permanente asupra lor pentru a exclude posibilitatea acestor persoane de a se eschiva de la urmărirea penală și judecată, de a Împiedica la stabilirea adevărului referitor la dosarul penal sau a se ocupa cu activitatea criminală, precum și pentru a asigura executarea sentinței”.