Colaborare  eficientă între autorități

 Colaborare  eficientă între autorități

11
DISTRIBUIȚI

Pentru asigurarea unei guvernări locale eficiente primarii localităților din raion se întâlnesc  cu regularitate cu autoritățile de nivelul II. Întâlnirile au loc cu genericul Ziua primarului. O astfel de întrunire a avut loc la finele săptămânii trecute, unde edilii  au  pus întrebări cu privire la  procedura de acordare a mijloacelor financiare din  Fondul de Urgențe a Guvernului Republicii Moldova. Un alt subiect  care a răspuns la multe întrebări cu privire la protecția copiilor  în dificultate a fost  atelierul de lucru despre modificările actelor legislative în privința protecției copilului și noile reglementări vizând problemă  în cauză.

Ședința a fost moderată de vicepreședinta raionului Vera Serbușca. Alături de primari, la întrunirea  constructivă  au fost prezenți  reprezentanții  subdiviziunilor subordonate  Consiliului raional Sângerei, cât și a serviciilor deconcentrate. Reprezentantul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență Cornel Cucoș a informat  audiența  despre procedurile de acordare a mijloacelor financiare din Fondul de Urgențe a Guvernului Republicii Moldova. El a oferit recomandări  comisiilor locale pentru situații  excepționale, vizând  cerințele în elaborarea pachetului de documente care confirmă paguba provocată de calamități și secetă, întocmirea cererilor agenților economici păgubiți. A remarcat și faptul că „raionul nostru nu se află în zona cu totale riscuri și situații excepționale de secetă”. Un lucru nou pentru actualul pachet de acte  constatatoare a pagubelor este necesar de anexat scrisori de la Serviciul Meteorologic de Stat , dovadă că pe teritoriul vizat și compromis a fost arșiță puternică”. Fiind și președinți ai comisiilor situații excepționale locale, edilii  prezenți s-au implicat în discuția dată, remarcând  că  se ciocnesc de situații provocatoare, când agentul economic nu este despăgubit.

    Un alt subiect  pe larg  discutat a ținut de protecția copilului în dificultate. Problema în cauză a fost  elucidată prin prisma Atelierului de lucru, organizat  de reprezentantele Agenției Teritoriale  Asistență Socială Nord Vest din teritoriul  raionului, Maria Zaiț, Maria Huzun și     celelalte membre ale echipei teritoriale. Tatăl și tutorele copilului în dificultate în fiecare teritoriu este primarul. Primarii au avut nevoie de asistența și recomandările  făcute în cadrul atelierului de specialistele asistenței sociale teritoriale. Alexandru  Sîrbu, primarul de Cubolta, Elena Neaga, primara de Bălășești, Mihail Colț, primarul de Țambula, cu câteva mandate  executate, dețin ceva experiență  inclusiv și în protecția copiilor în dificultate. Fiecare dintre ei au spus despre dificultățile care le întâmpină la acordarea  ajutorului pentru acești copii. Răul cel mare  este că acești copii văduviți de toate, nu mai apucă să fie îmbrăcați, alimentați din ajutorul care-i oferă  asistența socială pentru ei. În cele mai multe cazuri ei sunt cheltuiți de părinții lor,pentru propriile  plăceri, pe consum de alcool,  pe achitarea datoriilor la bar,uitând că copilul este flămând și desculț. Ei au primit  recomandări de la specialiste  și răspunsuri:cum să facă ca ajutorul  preconizat pentru copii în dificultate să fie ultima soluție pentru ei. Lucrurile să înceapă a fi soluționate până la această etapă, când nu mai ai ce face, salvându-i prin ajutorul oferit. Primarii  au mai spus că oferindu-se acest ajutor, creștem și stimulăm parazitismul unor asemenea părinți, care au născut copii  să-i crească statul. Da statul este primăria, pentru copiii sărmani din localitatea administrată.

  Maria Huzun  în dialogul cu edilii  s-a referit la situații  extreme ale   copiilor în dificultate și la necesitatea de implicare  în protecția lor.  S-a referit la ultima șansă  și soluție a-i salva, plasându-i în Centrul de Plasament cum îl avem „Raza Soarelui”.  Potrivit  responsabilei de protecția copilului în raion de  câteva zile aici au fost  plasați 4 copii, fetița mai mare fiind de  nici 8 ani împliniți. Aceștia erau de mai multe zile singuri acasă. Apoi au fost internați  în Secția Pediatrie a Spitalului raional, după care plasați în Centrul „Raza soarelui”. Este șocant să  sesizezi că această  fetiță este mama pentru cei mici. Așa o numesc ei.   Ea le pregătește borș, terci din nimic, o dacă o întrebi ce face cum pune,îți spune. Ea le spală hăinuțele de pe ei. Nu au nici ce le trebuie să nu fie goi.  Acestei surioare pe care o cred mare, frățiorii mai mici  îi spun mamă. Ei  nu vor să vină mama lor, care uită de ei, nu-i pasă, nici nu știu unde-i. Se simt cum nu au simțit vreodată, neștiind ce-i cuvântul bine și fericire. De la „Raza Soarelui” nu vor să plece niciodată. Ei aici simt  pentru prima dată cum e să fii acasă. Aici este raiul pentru ei. Au și frica: nu cumva să-i găsească  mama și să-i ia din nou în mizerie din care au fost salvați deocamdată. Cu referire la astfel de mame, părinți, cum să scapi ajutorul  pentru copii în mâinile lor, au tot căutat soluții factorii vizați. Primara Elena Neaga  a spus tranșant că locul lor nu este lângă copii, dar pe „dealul Bălțului”,în aceasta instituție  de tratament și  revindecare  în măsura cât se poate. Nu poți și nu avem dreptul să lăsăm copii  în  grija lor. Nici ajutorul  prevăzut de stat pentru acești copii asemenea celor 4  plasați recent nu  poate să nimerească în mâna  celor ce i-au adus pe lume, sub nici o formă. Primarii  cu experiență  consideră  grave și dificile problemele copilului în dificultate, dar se implică cu  toată inima și puterea voinței lor. Edilii care  numai au pășit în primul  mandat au avut multe a învăța și lua pentru ei de la acest atelier de lucru,  pentru  a proteja și a asigura protecția copiilor în dificultate din teritoriul administrat.