Raionul Sângerei a găzduit Festivalul –internațional de Poezie „Grigore Vieru”- verbul de lumină”. Iubitorii de poezie și de vers-Vieru au venit din toate colțurile raionului și instituțiile școlare pentru a fi parte la marea iubire care o poartă festivalul poetului venerat și creației sale.
De la micii cititori și admiratorii, până la profesorii care au drept subiect de predare poezia și crezul poetului, cititorii de Albinuță, dar și cei de creația largă a poetului, au demonstrat că asemeni întregului spațiul românesc și Pereritei, Sângerei a fost și este baștina și locul unde Vieru cu toată creația sa este mult iubit. A rămas etern în inima Sângereiului, căci și aici e casa lui, care niciodată nu o vom vinde. Această dragoste și atașament față de creația poetului au înțeles, au simțit oamenii cu inimă de aur, care țin făclia aprinsă de dragoste pentru Vieru :Daniel Corbu, coordonatorul festivalului, Filamena Corbu, directoare de programe ale festivalului la Iași, Elena Mândru, președinta Asociației Scriitori fără frontiere, funcționari, profesori de elevi, tineri, cu toții participanți la ediția a XVI -ea a festivalului internațional dedicat iubitului poet. De la noi – la Iași, din Iași – în Republica Moldova, până la Sângerei, până la coloana infinitului în strânsă colaborare unii cu alții, este omagiat, studiat și promovat Vieru:„ O sala plină cu iubitori de Vieru și de festival. Ne-am bucurat că ne-ați așteptat pe noi , organizatorii festivalului internațional și mai ales că l-ați așteptat pe poetul cu destin, cel mai eminescian dintre poeții care au apărut peste veac”, a expus poetul și coordonatorul proiectului Daniel Corbu din Iași.
Au continuat aceste gânduri de recunoștință și nemurire pentru creația Vieru tot oaspeți de onoare doar că din partea Sângereiului: președintele raionului Cristian Cainarian, care a reiterat:„ Omul legendă Grigore Vieru este omagiat astăzi prin desfășurarea festivalului pe care am acceptat să se întâmple la noi. Este important să promovăm valorile care le-a promovat Marele Vieru și le-a apărat. Asta facem inclusiv cum îmbrățișarea festivalului dedicat în raionul nostru ”. Ion Roșca , președintele Comisiei de specialitate pentru învățământ , cultură, sănătate, tineret , sport, probleme sociale: „Este foarte binevenit că festivalul a ieșit din hotarele capitalei și acum s-a desfășurat la noi: dacă un popor vrea la masa mare a lumii, trebuie să avem personalități. Grigore Vieru este acea personalitate”.
La discreția organizatorilor festivalului la Sângerei trei doamne profesoare de mare calitate au fost grațiate cu premii onorabile pentru valorificarea creației poetului Grigore Vieru în școală , la lecțiile de logos. De acest respect s-a bucurat Larisa Cucoș, profesoară de literatura română în LT „Olimp”, Ludmila Tocarciuc, profesoară de limba și literatura română în Gimnaziul Mărinești, Ana Podlisnic, profesoară de limba și literatura română în Liceul „Pantelimon Halippa”, (astăzi cu statut de gimnaziu.)
Grigore Vieru a indicat drumul spre onoare cu poezia sa fără de care nu putem trăi dacă nu o iubim și transmitem și altora spre a o îndrăgi. Asta au făcut la lecțiile sale,de-a lungul vieții profesorale și fac în continuare albinuțele pe câmpul înfloritor al poeziei poetului. Iau nectarul și îl împart tinerelor generații. Albinuțele sunt distinsele profesoare de logos: Ecaterina Atanasov, Eudochia Andriuță ,Tamara Gumovschi . Ele nu au nevoie de multă prezentare. Sunt cunoscute în întreg arealul festivalului internațional, drept albinuțele lui Vieru și pentru cuvântul poetic al lui Vieru”. Și pe ele festivalul le-a premiat, mulțumindu-le.” Vrednicul de amintire, știe că noi ,cei de la Sângerei avem cartea lui Vieru,”ne-a consolat sufletele Ecaterina Atanasov. Învățătoarea de grad superior Steluța Guțu cu elevii săi din ciclul primar al LT„Olimp”a pregătit un spectacol fascinant. Cu actori-îngeri din sufletul și pentru sufletul Vieru care au fost și au rămas copiii ce mult îl iubesc. Pe scena festivalului au prezentat un fascinat program de dansuri tot copii crescuți cu „Albinuța” lui Vieru, dansatorii maestrului coreograf Alexandru Balanici din Cubolta.
La întâlnirea cu spirtul lui Vieru la Sângerei a fost prezentă și îndrăgita scriitoare Claudia Partole: „Am fost copiii lui Eminescu, acum suntem copiii lui Vieru. Mulțumim lui Dumnezeu că la momentul potrivit a dat poruncă pentru Basarabia să fie lăsat Vieru. Și a fost, și a rămas. A plecat trist din lumea această. Au fost destui care au lovit în el. Marea bucurie trăiesc în suflet că am reușit să vin la Dvs. împreună și în cadrul festivalului de poezie. Este minunat. Să ne creștem generații prin Vieru,chiar și cei plecați, care se nasc nu în țara lui Vieru.”