DISTRIBUIȚI

Membrii Organizaţiei teritoriale a Cernobâliştilor s-au întrunit într-o activitate festiv-comemorativă, unde au consemnat 32 de ani de la neagra zi de primăvară din 26 aprilie 1986, când s-a produs sinistra avarie la Cernobâl.

Atunci nu ştiau că atomul a ieşit de sub control, că 8 tone de material reactiv au fost aruncate în aer. Trei sferturi din Europă a fost contaminată. Treizeci şi şapte de tineri din raion au fost ridicaţi şi trimişi în zona de risc cu misiunea de salvare a lumii. Ei şi –au jertfit viaţa, şi-au contaminat sănătatea, participând la neutralizarea focarului şi potolirea cât de cât a unui nefericit dezastru radioactiv. Atunci puternici şi curajoşi, acum retraşi şi trişti, afectaţi de consecinţele avariei şi radiaţiei primite, plini de boli şi suferinţe, patru răpuşi, ei toţi rămân a fi eroi. Copiii lacrimilor Cernobâlului, sunt recunoscuţi eroi şi binecuvântaţi martiri.
Un moment de neuitat al slăvirii eroilor cernobâlişti a fost festivitatea organizată de activiştii Organizaţiei teritoriale împreună cu preşedinta Nadejda CIUMAC, dedicată participanţilor la salvarea lumii prin lichidarea consecinţelor avariei sinistre din 26 aprilie 1986. Blagocinul raionului, protoereu Maxim GUZUN a săvârşit un parastas de sănătate şi de binecuvântare a eroilor în viaţă, a ţinut veşnică pomenire celor patru martiri răpuşi de boli şi suferinţe. Momente de recunoştinţă a împărtăşit participanţilor la lichidarea consecinţelor conducerea raionului prin mesajul vicepreşedintelui Mihail BÎRSAN: „Vă mulţumim pentru curajul Dvs, fiecare V-aţi jertfit îndeplind această misiune. Consecinţele acestei avarii cel mai mult le-aţi simţit şi le simţiţi fiecare cernobâlean şi familiile care Vă ajută să supravieţuiţi şi să depăşiţi orice impas. Sunteţi nişte eroi şi aşa Vă va ţine minte istoria”…

continuarea o puteți găsi în ziarul numărul 17 din această săptămână