DISTRIBUIȚI

Membrii Cenaclului literar-artistic din orașul Iași, România „Ia și Scrie” s-au arătat deschiși a vizita baștina și locurile unde s-a născut Marele Păunescu. La sfrârșitul săptămânii trecute ei au întreprins o vizită la Copăceni, fiind găzduiți de gimnaziul care-i poartă numele poetului. Vizita a avut loc la inițiativa fostului elev al gimnaziului, juristul și avocatul Ion Dron, un bun cunoscător și apreciator al activității cenaclului. Frații de peste Prut au prezentat un spectacol artistico-patriotic de suflet și s-au convins încă odată că , unirea între două maluri ale Prutului și aceste două neamuri de români demult se produce. Nu prin decizii politice așteptate zădărnicit, dar prin asemenea relații culturale, artistic-literare și prin suflul și sufletul românesc, care ne leagă.
Activitatea Cenaclului „Ia și scrie” este sprijinită tot de un basarabean stabilit de ani buni în Iași, România, Oleg Spânu, președintele Asociației Drepturile Basarabiei, de alte basarabence ca actrița Ina Paladi și scriitoarea Nina Gonța, stabilite peste Prut. Bucuria de a se afla cu toții la baștina lui Păunescu președintele Oleg Spânu, a exprimat-o în mesajul de prezentare a membrilor cenaclului: „Și am venit să te salut/ fratele meu de peste Prut”. Oaspeții din Iași au încântat publicul de la Copăceni cu spectacolul prezentat, dominat de poeziile poetului Păunescu, de lacrima sa pentru Basarabia și cântece patriotice, prin care cu toții și-au reamintit cine am fost și suntem. Ion Dron a mărturisit că ”în organizarea acestui spectacol a fost condus de sentimente profunde de recunoștință pentru cei care au rămas la vatra să activeze, să educe generații de copii și să facă lucruri bune pentru nemurirea ei. Ei merită monument pentru această jertfă sufletească și dăruire. Cei din generația mea care am plecat de la școală încă 30 de ani în urmă avem datoria să revenim, să aprindem focul în vatră și să-l menținem. Aceasta mi-am propus să fac prin revenirea mea ,însoțită de membrii cenaclului fraților de peste Prut”.
Oaspeții au simțit din plin spiritul românesc și păunescian care domină în gimnaziul și în sufletul localnicilor, elevilor, profesorilor. Motorul tuturor acestor relații de neamuri, reânviate printr-un șir de activități , relații culturale, de sprijin este președinta Fundației „ Copăceni- VDP” , Maria Bajura. Oaspeții au dorit să o cunoască pe cea care este motorul acestor relații înfrățite și numirii gimnaziului cu numele Păunescu, obținerii donației de la Asociației „Mihai Viteazul” din Prahova , România. Donația constă în construirea Monumentului poetului Păuneascu și înstalarea în curtea gimnaziului. Încântați inclusiv de Festivalul „Galbenă Gutuie” al cărui suflet și organizator este de asemenea Maria Bajura, membrii Cenaclului„Ia și Scrie” și-au anunțat dorința de a fi participanți la următoarea ediție. Asftel ei au mulțumit lui Ion Dron că i-a ajutat să ajungă într-un spațiu atât de românesc, vatra lui Păunescu. Mulțumiri calde oaspeții au manifestat prin donații de carte directoarei instituției, Ludmila Purice și colectivului de profesori: pentru găzduire și pentru păstrarea acestui spirit românesc în gimnaziu și în sufletul copiilor. La rându-i copiii, corul gimnaziului au răspuns la dragostea de neam cu dragoste de neam. Ei au pregătit un cupaj de colinde românești și i-au colindat.