Cerșetoria este o ocupație veche de când lumea. Timpul se schimbă, dar fenomenul rămâne. Cert este însă că a suferit unele schimbări de esență. Dar și de imagine.
Bunicile și mamele noastre, fiind educate în altă epocă și în baza valorilor moral-creștine, considerau că e păcat să nu-i dai omului sărman, ajuns la poarta ta, o bucată de pâine etc. Așa era atunci.
Astăzi atestăm o cu totul altă realitate. Cerșetoria s-a transformat într-o afacere profitabilă și murdară pentru unii. În marile orașe sectoarele sunt împărțite între clanuri.
În locurile aglomerate cerșetorii sunt la ei acasă. Stau cu mâna întinsă și ne este milă de ei., dar nu poți să-i ajuți pe toți și în fiecare zi. Ne întrebăm de multe ori, dar face oare? Conștientizez că sunt într-adevăr oameni ajunși la limita sărăciei. Dar mulți din ei profita din ea …
Adeseori întâlnesc în orașul Sângerei un tânăr in scaun cu rotile care, bolmojește ceva sub nas…Am fost martoră când o bătrânică blajină s-a oprit în dreptul lui și i-a întins o franzelă. El îi întinse o cutie și cerea bani. Îl poți vedea mai în fiecare zi la piață, în preajma magazinelor. Stă cu mâna întinsă și cerșește. „Cerșetoria pentru el este mai degrabă o afacere murdară” afirmau unele persoane ce treceau prin preajma tânărului.
Una din soluții ar fi, evident, o atenție mai mare din partea statului.
Continuarea citiți în n.46 din 12 noiembrie 2021