Ce faci tu pentru prosperarea Moldovei?

Ce faci tu pentru prosperarea Moldovei?

21
DISTRIBUIȚI

Întrebarea din titlu am auzit-o de la un necunoscut într-o seară, când citeam un ziar pe o bancă din parcul central al orașului Chișinău. Mi-a părut straniu să aud așa ceva de la un străin. Drept răspuns, i-am zâmbit și i-am spus că sunt studentă la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării și că tot ce pot face eu pentru îmbunătățirea situației din Republica Moldova este să nu scriu minciuni. Să spun adevărul în măsura în care pot să-l percep, acel adevăr pe care majoritatea posturilor de televiziune din Moldova îl ascund. Să promovez un ideal național, îngropat în mizeria sovietică, care continuă să atârne în stare de putrefacție de mințile unor confrați de-ai noștri cu creierii spălați de Rusia și Putin.

Obișnuiesc în  week-end să plec acasă, în orașul meu drag, Sângerei. De obicei, mă refugiezi la ai mei când obosesc de toată vălmășeala din capitală. În acele zile, când fac ochii dimineața, întinsă pe pătucul copilăriei mele, pornesc televizorul. Apoi tot felul de butoane, până transpir, în căutarea unui canal care mi-ar oferi informație veridică și echidistantă.

Primul buton mă duce la Prime, un post de televiziune condus … se știe de cine. Cum, Doamne, să privesc așa ceva? Pentru câți bani trebuie să te vinzi, ca să activezi aici și torni gogoși zi și noapte? „Partidul Politic al Socialiștilor…” în vacanța de vară nu vor pleca din țară dar, se vor deplasa în raioane, unde se vor întâlni cu cetățenii. În cadrul acestora, vor fi studiate problemele locale și găsite soluții.” Bună poamă, dar fiți atenți. Vă imaginați cum politicienii noștri frumușei, îmbrăcatei, în pantofi bine lustruiți, de mii de euro, cu centuri de mii și sacouri de firmă, se vor aduna într-o bună zi și se vor porni prin raioanele Republicii Moldova? Prin localitățile, unde mulți oameni trăiesc în condiții mizere și parcurg drumuri deteriorate… De fapt ei deja mișună. Se amintesc de cetățeni doar în campaniile electorale, atunci când au nevoie de votul lor, ca mai apoi să uite  de ei și de promisiunile făcute.

Greșesc. Bine, să fie așa, dar totuși, dragii mei politicieni, funcționari de stat, ne considerați drept persoane de mâna a treia? Cu salariile și mașinile pe care le aveți, vi se înmoaie gura să ne zâmbiți nouă, celor triști și obijduiți, făgăduindu-ne un trai decent? Dacă ați face-o doar în campaniile electorale, care reprezintă triumful minciunii noastre, mai treacă-meargă, v-am înțelege ipocrizia. Dar voi, dragii mei, promovați la scară largă prostia, adică minciuna, chiar și în timpul mandatului. Chiar nu vă e rușine când vă apropiați de părinții mei, de alți cetățeni, și-i luați în râs cu demagogiile voastre?

Totul are o limită în lumea asta, și puterea, și averea, și dragostea, și disprețul, dar mai întâi de toate minciuna. De altfel, la ce bun vă murdăriți pantofii de firmă strălucitori la așa-zisele întâlniri cu cetățenii? Nu-i deloc suflet în ceea ce faceți, nu-i nici un pic de valoare la mijloc, simțiți?

Dacă cineva  nu m-a înțeles, eu, o simplă studentă, îndrăznesc să mă adresez către mai marii  Republicii Moldova. Dacă sunteți la cârma țării pentru a realiza planuri concrete și bine gândite, ce vreți să auziți de la oameni? Vreți să le gustați lacrimile? Nu vă cred. Vreți să vedeți cum aceștia supraviețuiesc cu  două mii de lei pe lună? Datoria pe care v-ați asumat-o e să aveți grijă de noi prin fapte, nu prin vorbe goale, căci vorba multă e sărăcia omului. Noi  nu vă urâm, dar nu ne urâți nici voi. Așa se fac înțelegerile între oameni, nu?

Continuare citiți în ziarul Ecoul nostru din 11 august 2023.