DISTRIBUIȚI

Secția Situații Excepționale Sângerei continuă Campania de informare a populației cu genericul „Minimalizarea riscurilor de producere a cazurilor de explozii și incendii cauzate de exploatarea buteliilor cu gaz lichefiat și instalațiilor de utilizare a gazelor naturale” desfășurată de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Dat fiind faptul că suntem încă în sezonul rece al anului îndemnăm cetățenii raionului Sângerei să fie cât mai precauți, să respecte cu strictețe măsurile de apărare împotriva incendiilor .O atenție deosebită trebuie acordată utilizării surselor de încălzire întru evitarea incendiilor și intoxicațiilor cu monoxid de carbon. Totodată, avertizăm oamenii despre riscuri și pericolul exploziilor în cazul nerespectării regulilor de siguranță la utilizarea necorespunzătoare a buteliilor de tip propan-butan, dar și a instalațiilor alimentate la gaze naturale. Îndemnăm cetățenii să amplaseze buteliile utilizate în exteriorul locuinței în dulapuri metalice, iar cele de rezervă trebuie să fie păstrate doar la aer liber. Întru evitarea deflagrațiilor este indicat ca alimentarea buteliilor să fie efectuată doar cu combustibilul pentru care sunt destinate. De asemenea, informăm populația raionului că se interzice exploatarea buteliilor și furtunurilor defecte, amplasarea buteliilor în interior, mai ales, în preajma surselor de căldură. Specialiștii Secției Situații Excepționale recomandă că, în cazul în care persoanele folosesc instalații conectate la gaze naturale, să verifice sistematic utilitatea acestora și să solicite ajutorul specialiștilor în cazul în care s-au defectat. Totodată, atenționăm despre utilizarea corectă a aragazului.
În urma acțiunilor de profilaxie de la începutul Campaniei au fost informate populația din localitățile raionului și mai mulți angajați din cadrul stațiilor de alimentare cu gaz lichefiat.
Măsurile de prevenire urmează a fi realizate de salvatori în toate comunele raionului, iar scopul acestora este de reduce producerea deflagrațiilor în urma utilizării buteliilor și instalațiilor alimentate cu gaze naturale.
De la începutul anului curent în raion s-au produs 3 incendii și au fost efectuate 32 de intervenții ale echipelor de salvatori și pompieri la solicitările cetățenilor.
Sergiu Mihailiuc, șef al Secției Situații Excepționale Sângerei