DISTRIBUIȚI
În poză: Călugărul Paisie și pelerinii la Mănăstirea Zăbriceni

Călătorii deosebite, înmiresmate de sfințenie, dătătoare de lumina credinței, sunt pelerinajele. Câtă bucurie e în sufletul unui pelerin? El uită de grijile lumești și e cuprins de o lumină aparte – cea a îndumnezeirii. Or, pelerinajele contribuie la cunoașterea unor valori, formarea unor virtuți, cunoașterea de sine, înfiriparea, stabilirea și statornicirea armoniei. Săptămâna trecută un grup de creștini, ghidați de enoriașa Minodora BUGA, din orașul Sângerei, au organizat un pelerinaj la Mănăstirea „Nașterea Domnului” din Zăbriceni și Biserica „ Nașterea Maicii Domnului” din Stolniceni, raionul Edineț.

Pelerinajele organizate de Minodora BUGA din Sângerei, decurg asemeni unor lecții bine chibzuite, lecții de omenie, de adevărată trăire duhovnicească. Organizatoarea acestor perelinaje susține că: „Aceste călătorii de suflet, constituie un plăcut prilej de întâlniri cu personalități ce impresionează prin inteligență. Călătoriile pe la locurile sfinte, ne demonstrează convingător că pelerinajele nu-s lecții obișnuite organizate de profesori, ele sunt călăuzite de însuși Mântuitorul.
Dumnezeu lucrează prin noi și ele constituie adevărate mijloace de baie duhovnicească.”
Săptămâna trecută mai mulți creștini din raion prin lucrarea Domnului, au vizitat Mănăstirea „Nașterea Domnului” din Zăbriceni, Edineț. Acest așezământ monahal este amplasat la o margine de pădure, într-un loc piroresc. Porțile mănăstirii sunt mereu deschise pentru pelerini. La Zăbriceni au ajuns la prânz.
Sfânta Liturghie, abia se terminase, iar curtea așezământului monahal era gol. Curățenia din jur și oaza de liniște te duc într-o altă dimensiune, departe de agitația orașului din care vii. În biserica grecească, construită după planul arhitectului moldovean Eugen BĂZGU, l-am întâlnit pe părintele Paisie, cel care conduce corul de muzică bizantină- muzică dezvoltată în Grecia antică pentru serviciul divin din bisericile ortodoxe…

Mai departe puteți găsi în ziarul numărul 43 din săptămâna aceasta

În poză: Parohul bisericii din Stolniceni, Dionisie LUPAȘCO