Bună ziua, bădiță

Bună ziua, bădiță

28
DISTRIBUIȚI

Vă spun cinstit, că n-am avut de gând să scriu ceva luna aceasta, deoarece mă aflu în concediu acasă… și am atâtea de făcut. Dar, întâmplarea m-a făcut să nu trec pe alături de faptele bune, de tot ce îmi aduce bucurie sufletului, chiar de sunt rareori întâlnite printre organele de resort… Vă spun, că am rămas șocat de acest gest din partea unui polițist, inspector auto. Tocmai ieșeam din Pelivanul orheian, când mă oprește un polițist aflat lângă un automobil de serviciu polițienesc. Alt polițist stătea cu un aparat de măsurat viteza deplasării transportului auto. Ce să fac? Pornesc semnalul de parcare pe dreapta și după cum scrie legea aștept cu fereastra din partea mea deschisă apropierea polițistului Inspector.  S-a apropiat și ridicând mâna dreaptă la chipiu în semn de salut împușcă militărește cu un glas duios, plăcut: – Bună ziua, bădiță. Inspectorul CUTARE. Vă rog să prezentați actul că ați trecut inspecția tehnică a automobilului, că nu se cunoaște bine ecusonul aflat pe tăblița cu numere…

  • O, bine, dar nimic nu vă încurcă să scrieți în computer numărul de înmatriculare a mașinii și vei afla toate datele…
  • Da, dom-le, scuzați… Dacă vă grăbiți, atunci nu e nici o problemă, așa vom proceda, dar…mai verificăm și dacă nu sunt conducători auto în stare de ebrietate.
  • Am înțeles, d-le polițist, aveți spirit de ingeniozitate… întrebați una, dar urmăriți alta. Bravo. Acei, care întrebuințează alcool și urcă la volan sunt la fel ca orice criminal.
  • Drum bun, bădiță.

Să vă spun pe drept, am rămas trăsnit. Pentru prima dată în viața mea de peste șase decenii am întâlnit un polițist adevărat, cu calitățile morale la nivelul cerințelor societății. Nu cred, că e unicul, dar eu acum l-am întâlnit și mă mândresc, că într-adevăr sunt Oameni și în Poliție la fel ca și în toate celelalte pături și organizații ale societății și asta ne vorbește despre aceea, că națiunea noastră română are viitor. Ar fi bine să nu uităm de adresările frumoase vechi, ca Lele, Bădiță, Tanti, Unchiul ș. a. E plăcut să auzi astfel de adresare de la un polițist: – Bună ziua, bădiță. Drum bun.

Drum bun în viață și ție, d-le polițist.