DISTRIBUIȚI

În Republica Moldova situația la capitolul bolile diareice acute (BDA) este nefavorabilă, cel mai mult afectați de aceste maladii fiind copii cu vârsta sub 5 ani. Anual în țară sunt înregistrate cca 10 mii cazuri de boala și de la 10 până la 20 cazuri letale la copii sub vârsta de 5 ani. Din numărul total de cazuri ponderea copiilor depășește 70%.
În grupa bolilor diareice acute sunt incluse un șir de patologii cu mecanismul de transmitere fecal-oral, cum sunt: holera, dizenteria, salmoneloza, febra tifoidă, etc.
Perioada de incubație a agentului cauzal la diferite boli poate varia de la 30 minute pînă la 3 – 7 zile.
Infectarea poate avea loc pe 3 căi: alimentară, habituală și hidrică.
Fiecare din aceste boli se caracterizează prin febră până la 40 0C, dureri abdominale, grețuri, vomă, scaun lichid cu frecvența până la 20-30 ori pe zi, uneori cu striuri de sânge, mucus, slăbiciuni generale, cefalee, etc. La unii bolnavi, mai ales la copii pâna la 1 an, boala se poate agrava, dezvoltând septicemie, deshidratare severă și respectiv șocul toxico – infecțios.
Această categorie de boli, numită în popor „boli ale mâinilor murdare” sau „boli ale lipsei de igienă personală și comunitară” poate fi prevenită prin respectarea unor măsuri simple și deloc costisitoare.

Continuarea citiți în nr. 20 din 05.06.2020