Bloomberg: Extrădarea fugarului Ilan Șor ar fi un avertisment trimis de Israel...

Bloomberg: Extrădarea fugarului Ilan Șor ar fi un avertisment trimis de Israel Kremlinului

59
DISTRIBUIȚI

Editorialistul publicației americane Bloomberg, Marc Champion, a semnat ieri un material, în care pomenește de controversatul Ilan Șor fugit în Israel, unde se ascunde de justiția moldovenească. Jurnalistul s-a referit la tentativele Rusiei de a destabiliza R. Moldova, cu ajutorul unor politicieni propuși. De asemenea, Bloomberg menționează și încercările Moscovei de a influența rezultatele alegerilor locale din 5 noiembrie, scrie Ziarul Național.

„De ce Israel îl ajută pe Șor, aliatul lui Putin, să scape de lege și de pedeapsa din R. Moldova?”, se întreabă jurnalistul.

„Extrădarea unui escroc condamnat în R. Moldova ar trimite un avertisment Kremlinului. Anume asta trebuie de făcut. Dacă Israelul dorește să semnaleze Kremlinului că sprijinul său pentru „Hamas” va avea consecințe, atunci deține un instrument foarte bun: extrădarea lui Ilan Șor, politician condamnat în R. Moldova pentru o fraudă bancară de un miliard de dolari. Anume el a lucrat cu Rusia pentru răsturnarea guvernului proeuropean al R. Moldova”, scrie editorialistul Marc Champion.

Potrivit jurnalistului, Vladimir Puțin își dorește ca R. Moldova să revină în sfera de influență a Rusiei, iar din acest motiv ar fi aruncat multe resurse pentru răsturnarea actualului Guvern al R. Moldova.

„Frustrată pe câmpul de luptă din Ucraina, înainte de a putea ajunge la granița cu R. Moldova și înfuriată de decizia Maiei Sandu de a solicita aderarea la UE, Rusia a întrerupt la un moment dat aprovizionarea cu gaze și curent electric. Această mișcare a forțat guvernarea de la Chișinău să cumpere resurse energetice scumpe, ceea ce a dus la prăbușirea creșterii economice a R. Moldova. Șor a încercat să valorifice nemulțumirea populară prin finanțarea protestelor și răspândirea informațiilor false. El a promis energie ieftină și „îmbrățișarea” Rusiei, după ce „regimul Sandu” dispare. A existat chiar și o presupusă tentativă de lovitură de stat susținută de Rusia”, spune Marc Champion.

”În același editorial, acesta menționează că Ilan Șor este noua miză a Kremlinului: „Partidul Socialiștilor și-a pierdut popularitatea, iar Șor a devenit noul favorit al Moscovei”.

Amintim că Ilan Șor a fost condamnat definitiv de justiția din R. Moldova în dosarul care vizează jaful bancar la 15 ani de închisoare pentru escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani. El a fugit din R. Moldova în anul 2019 și se ascunde în Israel.