Bacalaureat-2022, cu mai puține rezultate îmbucurătoare

Bacalaureat-2022, cu mai puține rezultate îmbucurătoare

48
DISTRIBUIȚI

Au fost anunțate notele la examenele de bacalaureat susținute de liceeni la Centrul de Bacalaureat „D.Cantemir” din Sângerei. Absolvenții liceelor din raion au susținut examenele de  Bacalaureat-2022 cu mai puține rezultate îmbucurătoare. Cu deosebire de alți ani, rezultatele sunt mai slabe. Nu avem nici un candidat înscris să fi susținut examenele de maturitate cu 10 pe linie. Note de 10 sunt înregistrate  la discipline separate, precum  fizica sau informatica. Vă propunem un interviu la această temă cu Mihai Curciuc, șeful adjunct al Direcției Educație

   -Domnule Curciuc,  este rata de promovare a absolvenților din liceele raionului nostru?

   -Potrivit informației preliminare care o deținem la examenele de bacalaureat din anul acesta au participat 202 candidați și 9 restanțieri din anul trecut.  Din numărul total , au fost promovați  150 de  candidați. Liceul ”Alexandru Agapie” din Pepeni din 46 candidați înscriși, au susținut bacalaureatul 33 , alții 13 fiind respinși.La Liceul „Mihai Eminescu”, din numărul de 46 candidați au fost promovați 40, iar 6 fiind respinși. Din Liceul„Ion Creangă” al  satului Rădoaia s-au înscris pentru a susține examenele 38 de liceeni, fiind promovați doar 18, 20 fiind respinși. Mulți  dintre ei au luat la examene  de „5” și mai joase.  Liceul  „Nicolae Casso” din Chișcăreni a trecut pragul Centrului de Bacalaureat cu 21 de candidați, dintre care 8 au fost respinși. Liceul  „Olimp” din orașul Sângerei s-a înregistrat  în sesiunea de BAC cu 39 de candidați,dintre care doar doi nu au fost promovați. Unul dintre ei nu s-a prezentat, al doilea n-a susținut. Instituția liceală din  ”Pantelimon Halippa” din Cubolta a avut  înregistrați  12 candidați, dintre care au susținut examenele 9 liceeni, trei fiind respinși.

-Care va fi  soarta tinerilor care nu au avut capacități sau  pregătire suficientă de a susține examenele?

 -La noi totul se face pentru binele copiilor și pentru a li se oferi noi șanse de a se regăsi în drumul lor spre un viitor care  îl doresc. Înțelegem că nu întru  totul este vina lor: că nu s-au pregătit suficient sau nu s-au concentrat în măsura cuvenită  pentru a conștientiza  importanța și greutatea examenelor de maturitate. Efectele negative asupra rezultatelor mai puțin îmbucurătoare  sunt pandemia de COVID – 19, prin care au trecut inclusiv  acești copii, încă fiind în clasa a X-ea. Pandemia cu siguranță a influențat vădit asupra calității. Dar rezultatele se pot schimba. Candidații care au fost respinși în baza rezultatelor examenelor li se oferă  șansa de a îmbunătăți situația în sesiunea suplimentară. Candidați  care au note insuficiente, sub„5” pot și susține a doua oară. În cazul nostru avem 52 de candidați în această situație mai puțin favorabilă. Ei sunt informați și susținuți să participe .

     -Cu referire la calitatea studiilor   participanților la examenele de    bacalaureat, ce  ne puteți spune suplimentar?

      -În sesiunea de bază, la profilul real calitatea este de 7,45%. La disciplinele de examen la profil  umanist  înregistrăm 6,31%. Puțin probabil că  se vor schimba lucrurile după rezultatele la contestările depuse. Participanții   la sesiunea de bază  care nu au fost de acord cu notele primite,  au depus cereri de  contestare a lucrărilor la Centrul de Bacalaureat, unde au susținut examenele și au înaintat lucrările spre reexaminare. După contestațiile rezultatelor la examenele susținute ,  posibil puțin să crească rata de promovare a sesiunii. Tendințele  ultimilor ani arată că, după contestații, rezultatele esențial nu se schimbă.

   -Domnule CURCIUC, V-am ruga să  Vă referiți și la rezultatele din ciclul gimnazial…

        -În procesul de încheiere a studiilor în cadrul  ciclului gimnazial au participat  37 de instituții gimnaziale, cu 761 de elevi. Din numărul total au susținut 740.  21 de copii   nu au fost promovați. 17 dintre ei  nu au fost admiși de către consiliile  profesorale. Din numărul de 21 de  elevi refuzați,  4 nu s-au prezentat la examene, din variate motive.  La examenele pentru încheierea studiilor gimnaziale au participat și copii cu cerințe speciale. Din numărul de 50 înscriși, au susținut examenele 37, ceilalți nu s-au prezentat.

-Care ar fi indicii  de calitate  la treapta  gimnazială?

      -Vă pot spune că calitatea la treapta gimnazială este bună. 269  de absolvenți au primit certificate cu media examenelor de 8 , 9, 10.

                                                          Vera TABARCEA