Avem lemne, nu și transport. Unii locuitori din nordul țării încă așteaptă...

Avem lemne, nu și transport. Unii locuitori din nordul țării încă așteaptă lemne mai ieftine

106
DISTRIBUIȚI

Avem lemne, nu și transport. Mai mulți locuitori din nordul R. Moldova, care au solicitat lemne de foc mai ieftine, așa și nu le-au primit. Se întâmplă din cauza condițiilor meteo care îngreunează procesul de aprovizionare. Deși la ocoalele silvice sunt suficiente stocuri de masă lemnoasă, acestea nu pot fi scoase din pădure, decât cu autovehicule de mare tonaj, serviciile cărora costă scump.

„Condițiile climaterice la moment nu ne permit să scoatem lemnul și chiar este foarte greu. Procesul de scoatere a lemnului din pădure, de încărcare, de transportare în comună, pe urmă repartizarea populației este unul anevoios pentru orice primar, sunt niște costuri care trebuie asumate de populație pentru că noi nu avem posibilitatea de a le acoperi”, a spus Oleg Rotaru.

Unii locuitori din comuna Pepeni, raionul Sângerei, încă așteaptă lemne de foc.

„Sunt peste 450 de familii care au solicitat să procure lemn. 60 de persoane au beneficiat de lemn la prima etapă, câte 2 metri steri de lemn. La a doua etapă avem deja 115 familii care au beneficiat câte 3 metri steri”, a adăugat primarul.

Dacă prețul de piață pentru un metru ster de lemn este de 2000 de lei, locuitorii din raionul Sângerei pot cumpăra lemne direct de la agenția „Moldsilva” cu 756 lei pentru un metru ster de lemn tare și 378 lei pentru lemn moale. Prețul unui metru ster de lemn împreună cu transportarea acestuia la domiciliu ajunge la 1300 de lei.

„Eram cu vecinii și fiecare a zis că scrie, mă duc și eu să scriu. Băiatul a spus, mama, da nu m-ai luăm vreo mașină? Eu mă duc la primărie, dacă ne-a da, o să iau. Și m-am dus la primărie, am scris, am plătit, dai bani acolo și mi-au zis să aștept o săptămână, după care mi-au adus lemnul acasă. Sunt mulțumită. Ei Doamne, mi-au adus lemnul la poartă și să nu fiu mulțumită?”, a menționat Eugenia Vulpe.

Oamenii spun că lemnele ard bine și că sunt mulțumiți de preț, care, oricum este mai mic decât cel de piață.

„Le-au adus de la primărie și suntem foarte mulțumiți că le-au vândut cu un preț mai mic decât cel propus de agenții economici. La piață am luat doi metri steri de lemn despicat cu 1500 lei – putred.”, a zis femeia.

„Poștărița a fost și mi-a spus că au adus lemne pentru persoanele în etate. Eu am scris cerere, ea a dus-o la primărie și m-i s-a spus că vor fi câte doi metri steri de lemn. Eu am fost mulțumită și de aceasta”, a afirmat Stepanida Ciumac.

În timp ce unii oameni se încălzesc cu lemne la preț redus, alți gospodari încă sunt în așteptare.

„Când o să mă anunțe că este lemn tare atunci o să mă duc să-l iau. Ridic o pensie de 1300 de lei, îmi ajunge exact pentru un metru ster de lemn”, a declarat bărbatul.

„Așteptăm, degrabă, dar am auzit de la vecini că s-au adus lemne și ne-am dus și noi am plătit 3000 de lei, să avem cu ce ne încălzi. De la primărie clar că-i mai ieftin decât la piață. Acolo am plătit 1500 de lei”, a mai spus Elena Botnarenco.

Și locuitorii orașului Sângerei așteaptă să primească lemne la un preț mai mic.

„Aproape 260 de oameni au primit deja câte trei metri steri de lemn. Mai sunt înregistrați de urgență aproape 150 de oameni, dar în total sunt peste 400 de solicitări”, a menționat Arcadie Covaliov.

Datele statistice arată că în Republica Moldova, doar 11 la sută din teritoriu este împădurit, iar anual, cererea cetățenilor, care pe timp de iarnă încălzesc locuințele cu combustibili solizi, ajunge la aproximativ un milion de metri steri. Amintim că, la începutul lunii octombrie 2022, Guvernul României a aprobat acordarea unui ajutor R. Moldova de 200 000 de metri steri de lemn. Potrivit prim-ministrei Natalia Gavrilița, masa lemnoasă urmează să ajungă în țara noastră săptămâna viitoare.