– Dnă Mariana Plăcintă, sunteţi sefa Secției Securitate Publică a IP Telenești şi deci aveţi de a face inclusiv cu fenomenul violenţei domestice. La noi încă mai poţi auzi: femeia nebătută e precum casa nemăturată, prin care unii, într-un fel, încearcă să motiveze violența domestică, o problemă destul de serioasă pentru societatea noastră…
– De la un timp societatea noastră este mai bine informată şi această zicală poate fi auzită tot mai rar. Mai mult, la o mare parte din societate ea deja trezeşte repulsie. Noi am desfăşurat o campanie internă cu genericul: ”Nu tolerați violența”, am răspândit pliante, am organizat activităţi de profilaxie cu persoanele care generează violență. Reacţiile sunt de faţă. Numai în anul curent avem peste 440 diferite sesizări de la populație vizavi de acest fenomen. Cazurile sunt foarte diferite şi nu întotdeauna semnalele se adeveresc. De exemplu, ni se semnalează că părintele a fost agresat de fiu, iar la fața locului aflăm că tata, în stare de ebrietate, a tăbărât asupra soţiei, iar fiul, apărând-o pe mama, l-a îmbrâncit pe agresor.
– Care sunt motivele care cel mai des generează violența domestică?
– În primul rând, șomajul, neangajarea în câmpul muncii. În al doilea rând, abuzul de băuturi alcoolice. Majoritatea acestor cazuri au loc în familii social-vulnerabile. Cel mai des suntem sesizaţi de soţii. Vine soțul de la vecin, unde a servit un pahar-două, soția îl ia la trei parale că n-a făcut una sau alta, se iscă un conflict, care de multe ori sfârşeşte cu o adresare la poliţie. Iar când vine poliţia, reclamanta deseori ne declară că a vrut doar să-l sperie. Acum, conform modificărilor în legislaţie, polițistul deplasat la fața locului poate elimina agresorul din familie. Întocmim pe loc un chestionar privind pericolul eminent și în urma răspunsurilor evaluăm riscul și emitem ordonanța care permite eliminarea agresorului din gospodărie pe o perioadă de până la 10 zile. Dacă ordonanța de protecție se încalcă, atunci respectivului i se intentează dosar penal.
– Aveți emise multe astfel de ordonanțe?
– În anul curent colaboratorii noștri au emis 12 asemenea acte. De regulă, reacționăm dacă agresorul intră în gospodărie, încălcând termenele de respectare a ordinului respectiv. Legea prevede şi aplicarea amenzilor, lucru pe care eu personal nu-l salut. Bugetele unor atare familii şi aşa sunt destul de modeste, mult mai potrivit este de aplicat munca neremunerată în folosul comunității, fie arestul contravențional. Mai ales în cazul când bani în familie aduce numai victima…
– Am scris nu demult despre acordul de colaborare cu asociația neguvernamentală Concordia din Teleneşti…
Continuarea citiți în n.33 din 20 august 2021