La întrevederea cu prim-ministrul Ion Chicu, ce a avut loc joia trecută în Casa de Cultură „Nicolae Iorga”, au venit reprezentații autorităților publice locale, conducerea raionului, direcțiile descentralizate și desconcentrate, primarii comunelor, agenți economici, consilieri locali și raionali, cetățeni din raion. În debutul întâlnirii, șeful executivului a informat audiența despre planurile de acțiuni ale Guvernului cu privire la îmbunătățirea infrastructurii și nivelului de trai al oamenilor.
Premierul a informat audiența despre rezultatele înregistrate de economia națională în anul trecut și tendințele observate pe dimensiunea încasărilor la buget în prima lună a anului curent. „ Anul 2019 a fost plin de turbulențe politice, s-au schimbat trei guverne și au fost două campanii electorale. În pofida acestui lucru, am încheiat anul cu un deficit de 1,4 p.p.și am reușt să reducem datoria publică față de PIB cu 1,9 p.p., până la 25,2p.p.”.
Ion Chicu a menționat că s-au planificat pentru anul curent investiții masive în infrastructura rutieră, cea de colectare și procesare a deșeurilor solide, precum și în rețeaua de apeduct și iluminat stradal, măsuri preconizate de actualul Guvern în sprijinul autorităților publice locale, a cetățenilor în ansamblu.
Oficialul a operat cu zeci și sute de milioane de lei. „Cum se desprimăvărează, sectorul Sărăteni-Bălți va intra în reparație. Compania turcă își instalează deja toată infrastructura, facilitățile de producere a asfaltului precum și altele, deci va intra în construcție serioasă. Din start cer scuze în fața automobiliștilor că va fi o perioadă cam complicată cât drumul va fi în construcție și va trebui de răbdat.”
De asemenea, premierul a dat asigurări că banii pentru reparația drumurilor locale vor fi repartizați în mod echitabil tuturor primăriilor.
„Localitățile care au până la 1000 de oameni în sat vor primi în jur de un milion de lei și mai departe sunt diferiți coeficienți de multiplicare, în funcție dacă este comună, dacă este numărul de populație mai mare etc. Reiterez, formula este foarte transparentă și se repartizează echitabil cu acești bani. Noi nu vom achita pentru lucrările respective, dacă Dumneavoastră n-o să puneți semnătura și n-o să confirmați – calitatea corespunde așteptărilor. Acesta nu este un program doar pe un an, este unul de durată și noi Vă recomandăm și rugăm să facem lucrurile calitativ, mai bine din milionul pe care îl veți primi în fiecare localitate, plus un milion. Faceți un sector mai mic, dar capital, așa cum o cer standardele, iar la anul vom face alt sector.”
Premierul a vorbit despre problemele sociale: plecarea oamenilor din republică, necesitatea urgentă de a industrializa țara și a aduce mai multe oportunități de angajare pentru tineri. „Pentru a crește nivelul de trai în localități, vor fi investiți circa un miliard de lei în reparația drumurilor intravilane, și alte resurse vor fi alocate spre construcția rețelelor de apeduct și canalizare, iar cca 140 milioane de lei – în scopul iluminatului stradal”.
O altă problemă abordată de prim-ministru a fost problema gunoiștilor neautorizate. „ Avem susținerea partenerilor din Uniunea Europeană și vom construi o infrastructură de colectare și procesare a deșeurilor solide. Dar trebuie să aplicăm și sancțiuni celor care aruncă deșeurile oriunde, să ne concentrăm pe educația populației la acest capitol.”
Între altele, dl Chicu a estimat că reforma în domeniul salarizării prevede „ ajustarea salariilor funcționarilor APL, care vor crește în câteva etape”, potrivit comunicatelor de presă de la Guvern.
Totul a fost bine, până când a venit rândul autorităților locale, agenților economici să pună întrebări. Atunci spiritele s-au încins, sala a început să freamăte. Unul după altul se ridicau: Arcadie Covaliov, primar de Sângerei, Ala Guzum, primara comunei Bilicenii Vechi, Ghenadie Primac, din Dobrogea-Veche, Oleg Rotaru, primarul comunei Pepeni, Mihail Col, primarul comunei Țambula, Tudor Mocanu, președintele Uniunii Teritoriale „Agroinsind”, Grigore Irimenco, directorul SRL „ Virtuoz-Impex”, Ion Roșca, consilier raional, Ludmila Șișcanu, directoarea Liceului Teoretic „ Olimp”, Vasile Marandiuc, agent economic din agricultură, Domnica Golban, pensionară din orașul Sângerei. Ei au abordat subiecte cu privire la drumurile locale, iluminatul stradal, bugetele austere locale, ecologie, transportul public, subvenționarea activităților de procesare a produselor agricole, migrația tinerilor, gunoiștile neautorizate, modalitatea finanțării instituțiilor din educație, subvenționarea locurilor de muncă, încurajarea tinerilor prin diferite indemnizații, întru ai convinge să muncească în zonele rurale, pensii mizere, condiții insuportabile de trai, produse neconforme și interzise prin lege etc.
Întrebările cetățenilor nu erau pur și simplu întrebări, mai degrabă alocuțiuni- care mai amplă, care mai laconică dar toate pline de vervă, emoții, de neliniște pentru situația creată. Se crea impresia că pe ei nu-i mai interesa un eventual răspuns la întrebările lor, ci pur și simplu vroiau să elucideze situația creată, să-și verse amarul. Neliniștea lor se concentra într-un singur punct: legislația în vigoare nu-i protejează, nu este apărat omul, sunt create la nivel înalt structuri parazitare neconforme, care îi amăgesc fără genă, îi jăcmănesc, îi stopează printr-o birocrație nemaipomenită. Cei de la cârma republicii s-au compromis de nenumărate ori.
Au fost aduși la limita răbdării, dacă au ajuns la concluzii de genul: cei de sus nu prea știu ce se face jos, care-i pensia oamenilor de la sate, cum își câștigă existența, lipsa
transportului public în orașe și sate, calitatea transportării pasagerilor lasă mult de dorit, instituțiile preuniversitare au deficit mare de buget, satele dispar și multe multe altele. E ca un meci de fotbal fără arbitru.
A stârnit controverse exemplul d-lui Chicu că „copiii din Găgăuzia sunt mai patrioți, că știu să cânte imnul în limba moldovenească și cea găgăuză”. Grigore Irimencu l-a rugat pe premier să nu mai facă asemenea comparații, că ne supără și ne umilește… Ludmila Șișcanu i-a reproșat prim-ministrului că: „În școli se promovează la nivel înalt sentimentul de patriotism, alta e că nu prea avem exemple de adevărați patrioți la nivel de stat, la conducere. Și e regretabil faptul.”
Ion Chicu a primit în audiență cetățenii raionului. Dumnealui a vizitat compania „Gelibert” și Primăria satului Bilicenii Vechi, unde a avut o discuție cu un grup de oameni din localitate.