DISTRIBUIȚI

GRIGORE VIERU rămâne o valoare pe care, dacă vrem să o apreciem cum se cuvine, trebuie să o integrăm organic în cursul istoriei noastre literare. Altfel, rămânem cu lozinci de ocazie și nu realizăm nimic. E un mare păcat ca un asemenea poet să nu fie hrană spirituală pentru toți românii. VIERU a fost și rămâne un poet important, un poet militant, un poet care a făcut mult pentru înțelegerea României și a Basarabiei. A fost omul din luptele pentru cunoașterea exactă a valorilor și a istoriei noastre.
GRIGORE VIERU rămâne a fi unul dintre poeții de profundă originalitate, un sentimental incurabil, unul dintre cei care a făcut din numele mamă o adevărată icoană la care să se închine toți copiii plecați peste cele 4 zări ale lumii. VIERU a fost nu numai un poet de profundă afecțiune, ci și un om de o calitate superioară un adevărat patriot – cuvânt care i-a supărat pe mulți care astăzi au uitat vibrațiile profunde ale acestei silabe.

Anul acesta ar fi împlinit 83 de ani, dar nu vrem să credem că poetul a murit. El e printre noi, îi simțim privirea blândă și glasul duios ce ne îndeamnă să iubim tot ce e sfânt: Mama, Patria, Limba. Poezia lui GRIGORE VIERU și-a găsit răsunet în inimile cititorilor de toate vârstele. A fost o stea călăuzitoare pentru noi. O stea care aproape 74 de ani a luminat Basarabia prin puterea cuvântului ce o deținea. Un adevărat simbol al Renașterii naționale basarabene, al luptei pentru limba română și identitatea noastră românească.
Prin întreaga sa operă, prin activitatea literară și publică, GRIGORE VIERU a promovat conștiința unității spațiului cultural românesc, fiind prezent cu totala dăruire de sine în miezul fierbinte al celor mai importante evenimente desfășurate pe ambele maluri ale Prutului. Poezia lui GRIGORE VIERU, lirica sa socială și de dragoste, de o vibrantă modernitate, a contribuit decisiv la reactualizarea tradiției marilor clasici ai literaturii române, devenind un bun al iubitorilor de poezie de pe întreg mapamondul.
Tot ce a scris VIERU este marea lui dragoste pentru ce se numește Iubire – iubire dintre oameni, iubire pentru mama, iubire pentru aproapele tău, iubire pentru Țară. Or, a vorbi despre GRIGORE VIERU, înseamnă a vorbi despre înaltul spirit al neamului nostru, căci VIERU a întruchipat cu prisosință în poezie înaltul spirit al neamului nostru. Când vorbim despre VIERU, vorbim despre acest pământ, despre creatorul sfintei pâini, despre EMINESCU, mamă, iarbă…

Mai departe puteți găsi în ziarul numărul 7 din săptămâna trecută