DISTRIBUIȚI

În raion au fost finalizate lucrările de construcție și montaj a apeductului magistral Bălți-Sângerei. Apa potabilă din râul Nistru a ajuns la Sângerei. Conectată la apeduct conducta nou construită poate asigura de acum încolo accesul la apă de calitate a consumatorilor din orașul Sângerei și satul Bilicenii Vechi. Evenimentul de recepție la terminarea lucrărilor a avut lor la începutul săptâmânii în curs, 10 februarie, curent. La ședința au participat directorul interimar al Agenției de Dezvoltare Nord ( ADR)Constantin Bîndiu, care au implementat proiectul, reprezentantul fondatorului și beneficiarului proiectului Grigore Corcodel, primara satului Bilicenii Vechi, Ala Guzun, reprezentantul companiei care a executat lucrările, Ion Comanac, directorul SRL „Laiola”, membrii comisiei tehnice de evaluare a calității lucrărilor. Părțile implicate în procesul de implementare a proiectului au semnat actele de recepție la terminarea lucrărilor.
Până la semnarea actelor, membrii comisiei de recepționare a lucrărilor și părțile participante la implementarea proiectului investițional s-au întrunit într-o ședință comună, unde au discutat cum a derulat procesul de îndeplinire a volumului lucrărilor de construcție și montaj. Fiindu-i solicitată opinia, responsabilul tehnic din cadrul acestui proiect Vasile Hadârcă a informat: „Compania „Laiola” a avut o atitudine destul de responsabilă pentru toată munca ce a avut a o îndeplini. Pe parcursul executării lucrărilor, cât am supravegheat, am avut și observații, dar în fond totul a mers ca la carte. Proiectul a fost implementat cu multă responsabilitate. Eu sunt satisfăcut de calitatea lucrului îndeplinit.”
Pentru a se convinge de calitatea lucrărilor, membrii comisiei au decis să întreprindă o vizită la fața locului, la stația de pompare și la stația de tratare a apei. Ambele sunt dotate cu cele mai sofisticate tehnologii și mecanisme, utilagele de ultimă generație fiind produse în Germania. Specialiștii„Laiola” au explicat mecanismul de fucționare a utilajelor sofisticate, cât de bine asigură purificarea și tratarea apei. Garantând un nivel de calitate potrivit tuturor rigorilor, la consumator va ajunge constant doar apă de calitate.Toate utilajele funcționează automat și asigură calitatea apei, prin tratare.Însăși apa direcționată prin conductă către Sângerei, până la aceste stații, vine tratată de la stația de tratare din orașul Soroca. Doar că ajungând până la stațiile de tratare și pompare de la noi, apa este din nou supusă verificării, și purificării. Dispare cred și trebuie să dispară orice suspiciune din societate și mediul viitorilor consumatori, precum că calitatea apei din Nistru ar fi dubioasă, și mulți nu ar dori a se bucure de sursa de apă potabilă din noul sistem de alimentare cu apă. În locul apei tehnice care am tot utilizat-o cu toții perioadă îndelungată din sursele de apă pe care le asigură Întreprinderea Municipală Regia Apă – Canal, cu finalizarea proiectului avem apă de calitate, apă nouă prin conductă nouă.
„Vă felicit cu ocazia acestui eveniment istoric. Felicit toți beneficiarii din orașul Sângerei și pe cei din satul Bilicenii Vechi, care direct au parte de beneficiile proiectului dus la bun sfârșit. Mă bucur că prin stațiile de pompare și tratare care le-am vizitat va fi livrată zilnic apă de calitate, de faptul că acestea sunt dotate cu cel mai sofisticat utilaj , produs în Gemnaia. Nu am crezut vreo dată, doar în vis, că acest lucru este posibil pentru R.Moldova. Raionul Dvs are parte de rezultatele acestor tehnologii moderne care asigură o apă de calitate”, a expus Constantin Bîndiu.
Amintim că lucrările au fost realizate în cadrul proiectului „Apeduct Bălți-Sângerei”, etapa a III-ea și stația de tratare a apei, finanțat din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și implementat de ADR Nord. Odată cu finisarea construcției conductei, apeductul va fi luat în gestiune de către fondator, adică de către Consiliul raional .