Liceenii care au norocul să le fie profesoară Zinaida ORFIN nu aşteaptă şi nu primesc liniştea favorului din partea Dumneaei. Primesc ceva nepreţuit, prin care devin ceea ce visează, primesc o aripă de zbor. Ori de câte ori se înalţă, ei zboară împreună cu draga lor profesoară. Ei nu pierd aripa dăruită. Pe ea revin împliniţi în viaţă, în profesie, în visul lor, ori de câte ori, la Ziua Profesorului ori la 8 octombrie, ziua ei de naştere. Vin şi-i spun cu recunoştinţă că nu au pierdut aripa dăruită şi că înalt le este zborul.
Până a răsfoi distincţiile, meritele, premiile şi calificările profesionale ale Zinaidei ORFIN, adunate în anii de muncă la LT „MIHAI EMINESCU”, acestea sunt înaltele distincţii- zborul spre împlinirea de viaţă, de profesie pentru discipoli. Elevii ei reuşesc, ea purtându-le norocul la carte, prin povaţa şi însuşirea legii sfinte a cărţii. În cazul ei, a limbii engleze, dar şi însuşirea ştiinţei comunicării prin Clubul de Dezbateri, din cadrul liceului. Prin perimetrii acestuia, ea a reuşit să înalţe în zbor atâţia elevi, echipe de tineri. A adus cinste liceului prin victorii la Concursurile regionale, naţionale și internaționale ale cluburilor de dezbateri. Echipele de la Sângerei, pregătite de doamna ORFIN, erau net superioare celorlalte, rivali puternici pentru oricare alt liceu sau raion de unde nu s-ar fi prezentat concurenţii în dezbateri. Ai ei urcau podiumul, de fiecare dată. Erau mai pregătiţi, mai liberi în exprimare, mai cooperanţi în lupta pentru adevărul problemei abordate.
„În toţi anii mei de director al liceului, am fost mândru şi onorat de munca doamnei profesoare de engleză. A urmat şi a urcat toate treptele, şi-a apărat toate calificativele de cadru didactic şi profesoară de grad superior. Nu intenţionat, demonstrând că poate şi este cea mai bună, lucrând cu vocaţie, iubind copiii şi disciplina, iubindu-şi profesia, încât toate celelalte merite au venit parcă de la sine, fără obstacole. Cadre didactice ca Zinaida ORFIN credeţi-mă aduc onoare şi renume instituţiei de învăţământ. Orice director şi instituţie liceală este onorată şi mândră că o are în echipă, la catedra de limbi moderne, în echipa de profesori. Ea deţine velietăţi nu numai de profesoară. Este o persoană pozitivă şi generoasă. Ştie a trece prin greutăţi, le depăşeşte, tot ea rămânând: deschisă, generoasă şi implicată în profesia şi misiunea de dascăl”, este aprecierea magistrului în educaţie, Ion JIGĂU.
Ea nu-ţi dă o pace ca tu să-i dai două. Este o fire cumpătată. Niciodată nu deteriorează atmosfera, dar generează buna cuviinţă, pacea, inteligenţa, susţin alţi colegi ai ei: „Am lucrat mulţi ani împreună. Şcoala sfântă a celor şapte ani de acasă i-a fost facultatea supremă, pe care ea a completat-o cu încă multe facultăţi, nu doar cea de limbi moderne, facultăţile împăcării cu ritmul vieţii, cu străduinţele pentru o misiune de dascăl bine făcută. Mereu a învăţat şi învaţă. Îşi cinsteşte numele. Ştie a pregăti şi a instrui, elevii ei au ajuns şi ajung departe. Ţin făclia şi îi onorează numele la facultăţi prestigioase din lume. A fost şi este pentru elevi ca o deschidere şi undă verde. Acesta este purul adevăr şi aprecierea muncii colegei noastre”, susţine Eugenia NICHIFOREAC….
Mai departe puteți citi în ziarul numărul 35 din această săptămână