Arheologul Veaceslav Bicbaev, descifrează tainele trecutului

Arheologul Veaceslav Bicbaev, descifrează tainele trecutului

21
DISTRIBUIȚI

MUZEUL  de Etnografie  și Istorie  din orașul Sângerei este bogat prin tot arsenalul său atractiv și misterios, prin tainele istoriei neamului sângereian pe care le păstrează și promovează. Deosebit de alte instituții muzeistice al nostru, de la Sângerei este unic și deosebit prin activitatea și  munca care o face aici   arheologul, cercetător științific al Academiei de Științe din Republica Moldova  în acest domeniu, Veaceslav Bicbaev.

Directorul Muzeului Radu Marandiuc susține că este onorat să aibă zilnic  la muzeu o personalitate atât de marcantă în arheologie și muzeistică, colegul său, domnul cercetător Bicbaev. Prin  cercetările sale, expedițiile și descoperirile arheologice, inclusiv în teritoriul raionului  nostru și al regiunii de nord a Moldovei , arheologul  totdeauna a fost acasă. Acum de ceva timp  este și mai mult acasă, a revenit la Sângerei  de-a binelea, cu  traiul, având un apartament și activitatea atractivă pentru interesul sufletului său. Făcând echipă cu Radu Marandiuc și  Anastasia  Abramciuc, colaboratoarea muzeului, cu alți entuziaști în cercetarea istoriei ,așezării, arheologiei cum este tânărul Constantin Hadîrcă, cum este Constantin Condorache și mulți alții. La muzeul nostru și al lui, arheologul este acasă, cu toate ale sale și cu tainele sufletești. Aici deține un laborator al său și are amenajată  o expoziție unicat, cu comori arheologice descoperite, cercetate, descifrate  de el și  puse la vedere. Descoperire cu descoperire,  acestea sunt înregistrare în Registrul arheologiei neamului și ținuturilor noastre. Descoperirile și cercetările sale îl impun în rândul celor mai vizați cercetători ai neo-eneoliticului din țară și de peste hotare. După cum susțin experții, marii cercetători arheologi  Veaceslav Bicbaev „a documentat vestigii de mare diversitate, de o valoare culturală și istorică deosebită. Are un palmares  arheologic bogat, în special cel ce se referă  la cultura Cucuteniană Tripolie. Eu sunt onorat și mândru  să fiu atras  implicat în această muncă și proiecte arheologice  alături de el, să învăț de la el,  să cercetăm împreună, să mergem împreună în expediții,să-i arătăm ce am descoperit și să învățăm a descifra  enigma descoperii făcute”, susține colegul de activitate și directorul muzeului.

  Scriem această istorie de succes pentru a  informa oamenii, tinerii care poate nu știu ce personalitate marcantă  lucrează la muzeul  și pentru muzeul de la noi, acoperindu-i inima, existența, dăinuirea  cu munca  tot din domeniul eternității. Pentru Bicbaev arheologia  este profesie transformată peste ani. Din primii ani de viața, clasa a treia, simțea o atracție nebună față de fiecare scoică, pietricică,  bucată  de argilă dacă o găsea el sau sora sa mai mare. Nici până astăzi nu poate explica atracția această,chemarea sufletească, dorul de istorie de această natură.   Pasiunea de arheologie  îl domină  până acum,la vârstă onorabilă și la experiență de arheolog  de peste 40 de ani încă nu o poate explica. Îi place când  această pasiune îi răscolește sufletul. Atunci el merge în lumea sa. Are nevoie de liniște pentru a descifra  enigma descoperită, pentru a-i descifra taina. Atunci are limbajul tăcerii. Când  are nevoie să stea de vorbă cu obiectul descoperit, tăcerea , liniștea, lumea sa  sunt de neatins. El pare a fi absent de la lumea obișnuită din jurul său. Se retrage în povestea arheologică.  Colega sa ,colaboratoarea muzeului  Anastasia  Abramciuc ne-a spus cu apreciere și sinceritate „Veaceslav Bicbaev este perlă arheologică  la Sângerei . Suntem mândri să colaborăm împreună ”. Astfel crede și primarul  Arcadie Covaliov . Aprecierea înaltă a primarului  orașului pentru  munca științifică a arheologului  am descifrat-o și din faptul că  în ziua discuției noastre cu arheologul  renumit, primarul se afla într-o deplasare  de lucru la Ministerul Culturii, pentru finanțarea Proiectului „Foc și argilă. Excavarea, conservarea  și muzeificarea cuptorului de ars ceramică din situl cucutenian de la Sângerei.„Proiectul a fost declarat câștigător în cadrul concursului pentru finanțare din Bugetul de Stat a proiectelor culturale pentru anul 2024”, în cadrul căruia muzeul și primăria orașului sunt parteneri alături de Agenția Națională de Arheologie. Mă bucur să  putem finanța acest minunat proiect, să fie ca un respect și apreciere a muncii  magice ce o face  arheologul nostru băștinaș, Veaceslav  Bicbaev, distinsă personalitate pe acest domeniu”, a  susținut  domnul Covaliov.

Obținerea  unor finanțări  pentru proiect ar fi onorabilă pentru arheolog, ar simți aprecierea muncii sale și mai puternic. Cuptorul de ars oalele , cu reverbație din mil.Î hr. a fost descoperit de echipa Muzeului de Etnografie și Istorie  în responsabilitatea  arheologului Bicbaev. După cum susține arheologul „complexul descoperit s-a dovedit a fi  interesant  și merită a fi conservat și muzeificat”.Valorosul specialist  și cercetător în arheologie nu se lasă până nu reușește acest lucru și pe multe altele, frumoase, de care este atașat, cum este descoperirea de la Heciul Nou sau cea de la Chirileni( denumirea veche)- situl Sângerei. Cu sufletul este mereu împlântat în aceste  proiecte de suflet care  ține  neapărat să le reușească. Unele dintre ele urmează să și trebuie să se regăsească în patrimoniul Mondial UNESCO. Sunt multe alte comori care  arheologul  și cercetătorul științific  Bicbaev urmează să le scoată din neant. Un proiect  de acest gen îi cere  ani de viață, dar nu-l plictisește. Cunoașterea și descoperirea este enigma și vraja lor. Datoria  lui supremă să continue munca de arheolog, care este fără de preș. Și noi să continuăm a-l descoperi  pe  arheolog. Ai cunoaște  și recunoaște valoarea. Noi cei de la Sângerei cel puțin , neamul de-a lungul și latul să-l cunoaștem pe Veaceslav Bicbaev. Și prin munca lui vom dăinui.