DISTRIBUIȚI

    În perioada de toamnă în raion sunt constatate numeroase acțiuni de ardere a resturilor vegetale și frunzelor. În acest sens Inspecția pentru Protecția Mediului Sângerei se adresează cu un apel față de toți cetățenii raionului, autoritățile locale, pentru a preveni poluarea aerului atmosferic în rezultatul arderii deșeurilor, resturilor vegetale și frunzelor, în scopul ocrotirii sănătății populației și protecției mediului.
Impuritățile nocive care se elimină la arderea deșeurilor, resturilor vegetale și frunzelor se acumulează în stratul inferior al atmosferei zona de activitate umană intensă. În rezultat, au de suferit în special copiii, oamenii în varstă, persoanele care suferă de boli respiratorii, precum și animalele și păsările de casă.
În zilele cu aer umed și ceață, microparticulele de fum interacționează cu vaporii de apă, formând smogul oxidant, care afectează îndeosebi organele de respirație. Pe traseele unde adeseori se arde iarba uscată și frunzele, aceasta creează pericole de accidente. Problema în cauză se observă și în întovărășirile pomicole, unde din lipsa potențialului de evacuare și a dorinței, cetățenii ard totul, chiar și deșeurile proprii, inclusiv cele toxice.
O coincidență gravă a arderii incomplete a resturilor vegetale împreună cu alte deșeuri constă în faptul că celuloza formează combinații policiclice, cea mai periculoasă acțiune o are benzoprina, care reprezintă un cancerigen puternic.Pentru evitarea poluării mediului se recomandă ca populația să colecteze deșeurile separat, iar resturile vegetale și frunzele să fie depozitate și acoperite cu sol. Astfel frunzele vor fi supuse unui proces de fermentare și se vor transforma în compost, care va putea fi folosit ca îngrășământ natural pentru terenurile agricole.
Arderea miriștilor, resturilor vagetale și deșeurilor este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspăndirii unor boli sau dăunători specifici.
Persoanele care conștient vor aprinde iarba uscată, resturile vegetale, frunzele uscate, deșeurile de diferite origini vor fi sancționate conform Codului Contravențional al Republicii Moldova și le se va aplica sancțiuni în formă de amendă în mărime de până la 100 unități comnvenționale (2000lei) cu achitarea prejudiciului cauzat resurselor de sol și aerului atmosferic.
Facem apel către organele administrației publice locale, conducătorii unităților agricole, populație să renunțe la această practică dăunătoare de aprindere a frunzelor, miriștii, deșeurilor menagere și de altă natură fapt care are consecințe negative asupra mediului înconjurător și sănătății populației.

Inspecția pentru Protecția Mediului, Sângerei