Constantin Bogdan, în această zi de martie, cu mireasmă de ghiocei, ce împrimăvărează sufletul, este îmbrăcat în cele mai frumoase straie de sărbătoare la cei 75 de ani împliniți, ani ce l-au împodobit spiritual.
S-a ridicat treptat, de la simpla situație de copil de la tara, din satul Butești. Se mai visează alergând spre școala din Bisericani și din Balatina sau absolvent al Școlii Pedagogice din orașul Soroca și al UPS ,,A. Russo’’ din Bălți.
Ajuns la ceas aniversar, a adunat o zestre bogată, ce l-a făcut renumit în raion, republică și peste hotare, prin activitate didactică, timp de 48 ani, în calitate de: profesor, director adjunct, director de gimnaziu, director la firma cu capital străin „Nord-Gaz Sângerei” SRL.
Colaborând la revista ,,Literatura și Arta’’, din anul 1973, la ziarul ,,Ecoul Nostru’’, grație publicațiilor, s-a învrednicit de titlul Laureat al premiului ,,Literatura și Arta’’ pe anii 2019 și 2020, secția publicistică. Anul 2021 i-a adus premiul bănesc și ,,Diploma Adrian Păunescu’’, pentru literatură. Se bucură de cinci cărți publicate, fiind și coautorul Monografiei ,,Din istoria satului Heciul Vechi’’. Pe paginile ziarului ,,Ecoul Nostru’’, jurnalista Vera Tabarcea a menționat: ,,Constantin Bogdan a scris despre heceieni cu simpatie, cu mult respect. Satul Heciul Vechi, cu această istorie scrisă, a devenit o grădină în lumină.’’ L-au preocupat: viața satului, a colectivului didactic, istoria Școlii Pedagogice din Soroca și destinele colegilor de grupă, istoria neamului nostru umilit, sărăcit și deportat în Siberii de gheață. A studiat adânc prin arhive, pentru a afla adevărul istoric și național.
În cartea dumnealui ,,Adevăruri trunchiate’’, cu prefața semnată de Nicolae Dabija, poetul a scris: ,,Adevărul seamănă cu o operație pe cord deschis, fără anestezie. E dureros, dar fără durerea cunoașterii nu ne putem trata de amnezie și indiferență. Pericole de a repeta istoria există’’. Câtă mândrie poartă în suflet Constantin Bogdan, că s-a întâlnit, a discutat, l-a bucurat pe Nicolae Dabija în timpul vieții, prin acordarea numelui poetului instituției, că poetul va rămâne prezent în Gimnaziul ,,Nicolae Dabija’’.
Nu l-au părăsit nicicând, în toți acești ani, puterea de voință, răbdarea și blândețea în cuvânt. Își trăiește frumos viața, cu demnitate, fiind respectat de colegi, foștii elevi, consăteni. S-a dăruit plenar muncii, unei profesii nobile, fiind aleasă și de ambele fiice. Împlinit și fericit, dăruiește din sufletul său bun: zâmbet, ajutor, speranță, luminând altora cu omenie, competentă și onestitate.
Bucurați-Vă de anii bogați, de familie frumoasă, rude, colegi, prieteni, discipoli, deveniți oameni valoroși, de tot ce ați lăsat în urmă.
La mulți ani cu multă sănătate, liniște sufletească, inspirație pentru noi scrieri, bucurii, deoarece știm că purtați în suflet o imensă dragoste de familie, de neam, de cuvânt, de tot ce e frumos și sfânt.