Ambasadoarea Suediei s-a aflat zilele trecute într-o vizită la Grădinița – Creșă „Mărțișor” din orașul Sângerei. Excelența sa Katarina Fried a efectuat această vizită la invitația administrației și colectivului instituției cu ocazia implementării proiectului de extindere a spațiului pentru copii în grădiniță, proiect finanțat din contribuția poporului Suediei.
Directoarea creșei-grădiniță Elena Patraș în alocuțiunea sa rostită în timpul festivității de inaugurare a mulțumit poporului Suediei pentru sprijinul acordat acestui proiect, rugând Excelența Sa să transmită mesajul de recunoștință al echipei de educatori, al administrației, al copiilor și părinților acestora. Copiii au fost eroii zilei și ai evenimentului cu înalți oaspeți. Cum frumos și decent li s-au creat condiții în grupă, așa ei excelent de bine, enigmatic și frumos au fost organizați și instruiți cum să mulțumească ambasadoarei și tuturor partenerilor implicați și prezenți pentru faptul că le-au creat în grădiniță condiții ca în Europa și ca în Suedia. Au tăiat împreună cu ambasadoarea panglica. Deghizați în furnici copiii din Grupa „Gogoașa” , au cântat și au dansat, au stat în brațele oaspeților nevinovat, că așa au dorit ei să mulțumească. Mai nostim nu putea fi și mai de neuitat pentru partenerii grădiniței, pentru ambasadoare. Apoi le-au venit în ajutor cei mai măricei , din grupa educatoarei Aliona Tabarcea, „Garofița”. Mai memorabil tablou în viață nu ai fericirea să-l savurezi și să-l contemplezi decât acești copii, dansând dansuri populare, cântând cântecele de pace. Ei au împărțit hulubași de pace Ambasadoarei, dar fiecărui oaspete, inclusiv partenerilor UN WOMEN Moldova, inclusiv Secretarului de Stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova Felicia Bechtoldt. Potrivit oficialei „ Anul trecut cum grădinița lansase apelul de proiect unul separat pentru extinderea spațiului pentru grupele creșă, noi am intervenit, incluzând proiectul în Satul European Expres, lansat de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Crearea unor asemenea spații pentru copii este o oportunitate pentru Ministerul nostru și ne dorim mai multe oportunități pentru părinți să aibă unde să-și lase copilul.” Astfel, după cum și-a împărtășit bucuria echipa de educatori și șefa instituției de educație timpurie, au avut parte și de finanțarea cel de-al doilea proiect de extindere a spațiului educațional în grădiniță. Acum instituția dispune de aceste condiții pentru copii mici de la zero – până la trei ani. Cu aceasta li s-au dezlegat mâinile și visele părinților.
A fost pe măsura scenariului prezentat de educatoarea Natalia Misac, ca și copii și colegele sale, excelentă în toate. Cei care au avut parte la realizarea acestor proiecte s-au bucurat că le-au susținut și le-au dat viață. Pe bună seamă, vizitând grădinița s-au convins că se merită, iar contribuția de la sufletul poporului suedez sau a proiectului european a ajuns la sufletul și creștere copiilor din alt centru al Europei, Sângerei.