DISTRIBUIȚI

     Miercuri, 18 septembrie curent, consilierii raionali s-au întrunit la ședința extraordinară , presupusă ultima pentru această legislatură. Cu prezența majorității consilierilor, au fost abordate un șir de proiecte de decizie într-o atmosferă lucrativă, pe alocuri cu reproșuri din partea unor consilieri.

     Ședința extraordinară a fost moderată de consilierul raional Vasile Grăjdieru. Discuții în contradictoriu au apărut chiar în debutul ședinței, când s-a propus să fie votată agenda ședinței. Aleșii locali au avut păreri împărțite cu privire la chestuinea „ Cu privire la abrogarea deciziilor Consiliiului Raional din 15 august 2019”. Consilierul Ion Roșca: „Noi, consilierii raionali, semnatari ai acestei interpelări cerem pregătirea proiectelor de decizii și includerea pe ordinea de zi a ședinței următoare a Consiliului Raional chestiunea ,, Cu privire la abrogarea deciziilor 5/4 – 5/7 din 15 august 2019”. Motivele fiind pregătirea superficială a deciziilor și inducerea în eroare a consilierilor. Deciziile nu-și aduc aportul la schimbarea situației economico-financiară a instituțiilor absorbite. Condițiile de activitate ale cadrelor didactice și elevilor nu se schimbă, calitatea serviciilor educaționale oferite la fel. Managementul acestor instituții va fi unul defectuos. În mai multe instituții nu s-a lucrat cu părinții la acest subiect. Direcția Educație va propune ulterior alte soluții optime.”Consilierii Arcadie Covaliov și Dumitru Balan au venit cu propuneri la capitolul dat.
      După mai multe schimburi de păreri și replici, chestiunea a șasea din ordinea de zi a ședinței a fost abrogată. Alte chestiuni examinate la ședința au fost cele cu privire la atribuirea unor mandate de consilier și operarea modificărilor în componența Comisiilor consultative de specialitate, raportor a fost Vitalie Tabarcea, șef Secția Administrație Publică, cu privire la aprobarea bugetului raional pentru anul 2019, în lectura a doua, raportor Octavian Banaru, aprobarea tarifului pentru utilizarea apei potabile din conducta Soroca-Bălți-Sângerei, pentru consumatorii din Heciul Nou, informție a prezentat șefa Direcției Economie Veronica Serbușca.
Olesea Luchian a fost aleasă cu majoritatea voturilor consilierilor în funcția de manageră al Centrului raional de Tineret.
     În total, la ședință au fost examinate 10 chestiuni, adoptându-se deciziile respective.
Dat fiind faptul că a demarat campania electotală pentru alegerile locale generale din 20 octombrie curent, președintele Grigore Corcodel și vicepreședintele Ion Cebotari au solicitat( la cerere) suspendarea mandatului. Consilierii au aprobat deciziile respective. Mihail Bîrsan, vicepreședinte al raionului a fost autorizat pentru asigurarea interimatului funcției de președinte al raionului pe perioada suspendării președintelui.
      Consilierul Ion Roșca, a fost desemnat a semna deciziile Consiliului Raional, în cazul în care Președintele ședinței se află în imposibilitate de a semna.
     Grigore Corcodel, Ion Cebotari , Mihail Bîrsan, consilierii Arcadie Covaliov, Vasile Grăjdieru au mulțumit aleșilor locali, colegilor, sefilor direcțiilor și secțiilor Consiliului Raional, pentru activitatea și colaborarea pe parcursul mandatului.