Alegeri la LT „Olimp”

 Alegeri la LT „Olimp”

269
DISTRIBUIȚI

În Liceul „Olimp” din or. Sângerei au fost organizate alegeri în ziua de 26 martie, curent. Exercițiul zilei a fost alegerea a două proiecte din șase propuse de elevii liceului. Alegerile s-au desfășurat după toate regulile bune, specifice acestui exercițiu, prin implicarea activă și corectă a Comisiei Electorale a Elevilor. Pe lângă faptul că au ales două proiecte din cele propuse, comunitatea școlară implicată  a căpătat experiența pozitivă a unei implicări a spiritului civic.

 Potrivit experților prezenți la eveniment astfel de exercițiu  în cadrul unei instituții  educaționale nu cunosc să se fi organizat. Fiind selectată drept instituție model, Liceul Teoretic  „Olimp” este primul în republică care a promovat alegerile școlare. Până la organizarea alegerilor școlare, a fost aleasă și a activat Comisia Electorală Școlară, (CEȘ) președinta acesteia Crina Bostan și vece președinte Cezar Pleșca. Iuliana Sîrbuleț a fost aleasă secretara CEȘ. Potrivit lor „noi am pregătit totul ce a fost necesar pentru buna desfășurare a scrutinului electoral școlar. Procesele verbale, listele votanților, buletinele de vot”. La procesul de votare au participat elevii din clasele  IV-XII, 720 de copii. Datorită  muncii implicate a membrilor Comisiei Electorale, alegătorii au venit bine pregătiți la urnele de vot. Ei știau cu siguranță ce au de făcut. Proiectele le-au fost prezentate pe grupe de clase. Prin vot urmau să decidă care din șase proiecte să  selecteze pentru implementare în liceu întru beneficiul lor: spațiu personal pentru cabine în vestiarele sălii de sport, relax-spațiu de relaxare pentru a petrece confortabil pauzele, modernizarea băilor cu oglinzi și dulapuri, Coffee Machine,  echipament de volei, Bibliotecă Vie sub Cușma lui Guguță. S-a simțit o mobilizare totală în rândurile elevilor prin susținerea proiectelor, dar și în rândul profesorilor care  conduceau clasele de  elevi – votanți la urnele de vot..

 Potrivit  directoarei Ludmila Șișcanu Liceul „Olimp” a fost selectat dintre puținele  din Republica Moldova  pentru Programul Național „Bugetarea Participativă”. „Noi am aplicat și am fost selectați. Ne-am dorit mult să ne implicăm astfel în procesul  de democratizare și consolidare a societății civile. Am reușit prin organizarea în instituție a bugetării participative, ca instrument de implicare civică și electoral al tinerilor din IPLT „Olimp”. În cadrul demarării proiectului echipa de coordonare a lucrat și a colectat idei. Elevii au identificat problemele și cum văd ei să ofere soluții. Problemele identificate le-au inclus în 6 proiecte propuse spre a fi votate  în scrutinul electoral. Implicarea i-a maturizat și i-a responsabilizat. După identificarea problemelor, am convocat  ședința Consiliului de administrație unde am adoptat decizia de a veni cu o contribuție de 80 de mii de lei pentru proiectele care vor fi votate”.

 Proiectul „Bugetarea Participativă ,”implementat în liceu este parte a Programului „Democrație, Transparență și Responsabilitate,” implementat de Asociația „Promo – Lex cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite  pentru Dezvoltare Internațională.(USAID). Programul este Implementat în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova  și Centrul  de Instruire Continuă a Domeniului Electoral. Potrivit Dianei Bujor, coordonatoare de dezbateri și programe  educaționale Promo – LEX, proiectul Bugetare Participativă  în Liceul „Olimp” este susținut financiar din partea ISAID cu 2700 dolari: „Mi-a plăcut  foarte mult implicarea copiilor, o adevărată sărbătoare. Copii au radiat de emoții de a transforma acest exercițiu electoral într-un eveniment, cel mai important pentru ei. Ei decid, de ei depind lucrurile necesare în școală. Ei au mai simțit  o implicare activă civică. Devenind mari vor merge la  scrutin electoral, fără nici o temere. ”

  Viorica Calugher de la Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, a împărtășit că „Admir toți copii care au organizat și care au participat în acest scrutin electoral școlar. I-am văzut și am savurat implicarea lor, cât de responsabili și determinați sunt, cât de mult și-au asumat rolul de participanți la bugetarea participativă. Ei au decis ce este mai important pentru ei să schimbe în școală. In baza exemplului Liceul „Olimp” , poate să procedeze fiecare școală, să organizeze scrutin electoral al elevilor, pentru oricare altă decizie  importantă pentru viața copiilor în școală”.

   În calitate de invitat de onoare a participat la scrutinul electoral școlar    președintele raionului  Cristian Cainarian. El s-a arătat mândru de felul cum s-au implicat  copiii în organizarea scrutinului și a strâns cu căldură mâna membrilor Comisiei Electorale Școlare, observatorilor pentru această lecție susținută cu multă implicare și simț civic demonstrat și asumat.

 Urmare a scrutinului  au luat un număr maxim de voturi proiectele Caffee Machine și  Spațiu personal: cabine în vestiarele sălii de sport.