Alegătorii raionului Sângerei  și-au ales primarii

Alegătorii raionului Sângerei  și-au ales primarii

24
DISTRIBUIȚI

S-a încheiat scrutinul electoral și pentru cetățenii raionului Sângerei. Cât de activi  au fost alegătorii  Circumscripției Electorale nr. 28 Sângerei  și care a fost prezența  lor la vot am discutat cu  Oleg Tudosan, președintele Consiliului Electoral al Circumscripției  Electorale nr.28 Sângerei

– Domnule președintele am vrea să ne spuneți care a fost prezența la urne în localitățile raionului Sângerei și cum au decurs alegerile locale generale în circumscripție?

–Am avut o prezență bună. Cetățenii au fost activi ,40,59% participare. Puțin mai joasă prezența  la vot decât media pe țară, unde procentul este de peste 41 %. Vreau să mai menționez că  nu am avut înregistrat nici un incident. S-a lucrat cu dăruire în toate birourile electorale, cu supravegherea deplină a observatorilor. În total pe circumscripție au fost înscriși 68,667 de alegători, dintre care la  urne s-au prezentat pentru  ași face datoria civică 27874 alegători. În toate localitățile  alegerile pot fi declarate valabile dat fiind faptul că peste s/a înregistrat prezenta de peste 25 procente, necesare validării.

  –  Alegătorii au votat continuitatea ?

-Da, alegătorii au votat continuitatea. Mulți primari au fost realeși în al doilea sau  mai multe mandate, Au fost aleși și primari noi, în primul lor mandat. Până a face aceste referiri  trebuie să remarc că toate aceste informații  pe care  le ofer pentru cititorii ziarului  sunt cu titlul de preliminare. Asta până vor fi declarate alegerile locale generale oficial validate.

 Cu referire la alegerea primarilor,  din 26 primării câte sunt în raionul Sângerei din primul tur de scrutin au fost aleși 15 primari. Cele mai multe mandate au câștigat candidații din partea partidului de guvernare PAS. Deci  PAS deține   primul loc în raion în privința preferințelor alegătorilor. Cu referire concretă la nume de primari care au fost aleși din partea PAS  aș face la Elena Neaga de la Biroul Electoral Bălășești,realeasă pentru al doilea mandat de simpatizanții și alegătorii săi, de Viaceslav Sanduleac, primăria Bilicenii Noi, reales la al doilea mandat cu 64,55%, de Alistar Dombrovschi  , primăria  Alexăndreni reales  asemenea  la al doilea mandat,  de Arcadie Covaliov,  primăria orașului Sângerei, reales de alegătorii săi cu 76, 72 %.  Ion Pînzaru,  reales primarul satului Rădoaia. În primăria Grigorăura a fost reales candidatul independent la funcția de primar Anatolie Hajevschi. Din partea altei formațiuni politice cum este PLDM au fost realeși primari, dar și aleși  în primul mandat. În primăria Cotiujenii  Mici  au fost ales Ion Fiodoruță,  ca li în satul Drăgănești alegătorii  și-au dat majoritatea voturilor pentru reprezentantul acestei formațiuni Oleg Robu, care a câștigat detașat. În Iezărenii Vechi a fost realeasă  Renata Gabor. Primar nou au ales  cetățenii satului Prepelița. Membrul PLDM Iulian Erimei a câștigat alegerile. Alexandru Sîrbu, reprezentantul  PSDE a fost reales primarul satului Cubolta. Alegătorii satului Heciul Nou și Trifănești au dat preferință candidaturii  lui Andrei Donțu, care a administrat primăria  anterior, fiind ales acum  în al doilea mandat.  El este reprezentantul Partidului Socialiștilor. Și-au ales primarul și cetățenii primăriei Tăura Veche. Reprezentanta Partidului Renașterii Iraida Ivaschiv s-a bucurat de majoritatea voturilor alegătorilor din acest teritoriu. Alegătorii comunei Țambula  l-au reales  în funcție de edil pe Mihail Col, reprezentantul Partului Nostru.  În  comuna Dobrogea Veche a fost reales Victor Rahmaninov, membru al Partidului Comuniștilor. În baza acestor exemple putem spune că alegătorii au votat continuitatea. Unicul  candidat independent care a fost înscris în cursa electorală pe Circumscripție nr.28 a fost Ion Roșca, pentru  care  și-au dat voturile 917 votanți.  Prin încrederea acordată de simpatizanții săi, el se va bucura de mandat în viitorul Consiliu raional Sângerei. 

Continuare citiți în ziarul Ecoul nostru din 10 noiembrie