La data de 15 septembrie este marcată Ziua Internațională a Democrației. Numeroase evenimente au loc în lume, cu scopul de a promova democrația. Definiția de democrație se studiază în școli, se promovează în politică și este abordată de fiecare individ din societate. Reporterul nostru, a solicitat părerea mai multor cetățeni despre cum celebrează ei Ziua Democrației și ce așteptări au de la statul nostru?
Ion COJOCARU, s. Drăgănești: „Persecuțiile pe criterii politice constituie un element negativ al campaniilor electorale de la noi. Lupta împotriva corupției este necesară, iar vinovații trebuie pedepsiți în conformitate cu deciziile instanțelor de judecată.”
Elena CRIGAN, or. Sângerei: „Cetățeanul nostru este cu mult mai prezent acum în preocupările administrației publice locale ale raionului, orașului, în special prin viziunea acestuia asupra lucrurilor. Aceasta pentru că cetățeanul este reprezentat în administrația publică a raionului prin președintele Vasili MARANDIUC, primarii comunelor. Ei consacră ore și zile în șir primind în audiență cetățenii, preferă să se întrețină cu ei, în mai multe discuții, întrevederi, dialoguri etc.
Actuala conducere a raionului aduce elemente de stil propriu în administrarea raionului.”
Oxana GĂINĂ, satul Copăceni: „Dreptul nostru la libertatea de opinie ocupă un rol central în felul cum înțelegem democrația. Opiniile, aprecierile și convingerile, analizele, revendecările și reflecțiile, dorințele și visurile – toate acestea sunt elemente din care se compune casa comună a unei societăți, așa – numitul „spațiu public”. În absența libertății de exprimare, nu este posibilă nici o schimbare, nu poate fi concepută transformarea, nici dezvoltarea socială. Fără libertatea opiniilor este imposibilă cunoașterea și stabilirea adevărului.
Tendința spre cunoaștere generează dispute, jude-căți, aprecieri, confruntări de opinii, din care se naște adevărul. Acest lucru se întâmplă numai în condițiile în care orice opinie este expusă liber și poate fi supusă îndoielii fără nici o piedică. Sistemul juridic al societății trebuie să asigure asemenea condiții, să protejeze posibilitatea schimbului liber și neîngrădit al ideilor și opiniilor de orice gen.”