DISTRIBUIȚI

În noaptea de 16 spre 17 decembrie curent s-a stins din viață generosul om de știință, academicianul, profesorul habilitat, rectorul Universității Libere Internaționale din Moldova (ULIM) ANDREI GALBEN, la vârsta de 69 de ani, în urma unui atac de cord.
ANDREI GALBEN s-a născut la 2 septembrie 1948 în satul Sloveanca, raionul nostru. A studiat istoria la Universitatea de Stat din Moldova, și-a obținut doctoratul la Academia de Științe în 1975. A fost profesor de istorie la școala nr.1 din orașul Sângerei, asistent la Universitatea de Stat din Moldova, ulterior a fost asistent, lector, lector superior, apoi profesor universitar și șef al catedrei Istorie veche și medievală la Universitatea Pedagogică „I.Creangă” din Chișinău. În anul 1992 academicianul fondează Universitatea Liberă Internațională din Moldova.
Profesorul ANDREI GALBEN este membru correspondent al Institutuluiu de Relații Internaționale din Paris, Franța, academician al Academiei pentru Pace și Progres, Washington, SUA, academician al Institutului de Biografii, SUA, membru de onoare al Academiei de Medicină din Polonia, academician al Academiei Mondiale din Varșovia.
Pentru merite deosebite ANDREI GALBEN a fost distins cu medalia de aur a Asociației Juriștilor Americani, Diploma de Onoare a Universității din Albania, SUA, Diploma de Onoare și membru al Consiliului de Onoare a Institutului Relații Internaționale, Franța, Medalia Mare de Aur de gradul I, Academia de Medicină „Albert Scweitzer”, Polonia, medalia „Eminescu Integral”, Ordinul „ Gloria Muncii”, „Ordinul Republicii”. De asemenea este laureat al Premiului Național „GALEX”,pentru cel mai bun fondator de bibliotecă.
Profesorul, rectorul, academicianul ANDREI GALBEN s-a impus ca un cercetător de talie internațională, publicând peste 400 de lucrări didactico-științifice. Vocația de îndrumător, profesor eminent și-a demonstrat-o prin pregătirea multor doctori și doctori habilitați în științe.
Soarta lui a fost împovărată de sacrificii, acestea întruchipând harul inegalabil al Lui care a zidit în opera educației generațiilor tinere. Ingrată dar nobilă, vocația Dumnealui a fost unicul adevăr ce mișca societățile pe calea progresului.
Pentru mulți dintre noi El a reprezentat un exemplu de generozitate, cumpătare, inteligență, cumsecădenie, verticalitate și un mod aparte de a se implica în activitățile învățământului superior, științei de avengură. A lăsat urme frumoase, deosebite, care, asemenea alexandritului, vor străluci și îi vor captiva pe cei al căror suflet este sensibil la bine și adevăr.
I-a fost foarte greu să-și păstreze sentimentul patriotismul în starea Sa pură într-o țărișoară bântuită de vânturile istoriei, pe care Domnul a vrut-o vecina tuturor vecinelor – constituită mai mult din hotare decât din landuri. Dragostea imensă pentru părinți și copiii săi, pământul natal, pentru oamenii ce îl înconjurau – toate acestea l-au caracterizat pe concetățeanul nostru ANDREI GALBEN. Din dragoste pentru oameni, literalmente, a zidit în plin centru a-l capitalei templul culturii și științei – Universitatea Liberă Internațională din Moldova, pe care cu mult drag o numea „ copilul său”. Harul de constructor l-a moștenit de la tatăl său regretatul, ILIE GALBEN, fost meșter popular, care a știut să-i transmită feciorului ANDREI neoboseala căutărilor muzicii și armoniei în operele arhuitecturale.
Profesor de formațiune, ANDREI GALBEN a mers mult prea dincolo de rigorile academice universitare, pentru a descătușa riciditatea gândirii timpurilor evaluate și a ridica personalitatea profesorului universitar pe un piedestal onorific, pe care l-a meritat de-a lungul celor 69 de ani prin însăși esența vocației și impactul acesteia asupra generațiilor tinere.
Pe parcursul anilor Consiliul raional, întreg raionul a avut o frumoasă colaborare cu mult regretatul ANDREI GALBEN, care s-a implicat a investit permanent substanțial în formarea și susținerea tinerilor din raion.
Noi, cei care am avut norocul să-L cunoaștem și să beneficiem de bunătatea sufletească, ne vom aminti mereu de chipul luminos, care ne va servi drept exemplu de Om care a trăit pentru generațiile tinere.
Dumnezeu să-L ierte și să-i fie țărâna ușoară.
Vasili MARANDIUC, Ion CEBOTARI, Mihai BÎRSAN, Ion BÎRSANU

Adio consăteanul și tatăl nostru spiritual ANDREI GALBEN

Și-a încheiat traseul vieții pământești consăteanul nostru ANDREI GALBEN. Am pierdut o valore spirituală, cel mai de vază Om…
ANDREI GALBEN ar mai fi trebuit să trăiască mult timp, dar n-a fost să fie, pentru că destinul cel care îți e scris pe frunte și-a rostit drastic verdictul și ziua de 17 decembrie curent, i-a fost fatală.
Satul Sloveanca este în doliu, suntem consternați de durere, cu spiritul la pământ, trăim clipe de o încărcătură emotivă grea.
Am pierdut o personalitate notorie, de rezonanță, profesor, academician cu o ireproșabilă autoritate științifică și moralitate, care a contribuit foarte mult la educarea tinerei generații, dar mai cu seamă și-a adus un aport considerabil pentru consăteni, a investit mult pentru gimnaziul din satul natal, a cărui nume îl poartă regretații părinți ILIE și CATINCA GALBEN, a ajutat persoanele în etate din localitate…
Mânat de zbucium neînțeles de mulți, dar apreciat de majoritatea, a forțat viteza timpului, ca, la cei 69 de ani, să vină cu un palmares impresionat de realizări. Mulți, chiar foarte mulți și-ar fi dorit succesele regretatului ANDREI GALBEN. Dar puțini, ba chiar nimeni, n-ar rezista tenace și inamovibil la intemperiile sociale. Temperamentul său exuberant, capacitatea exagerată de muncă, energia mobilizatoare și, desigur, susținerea colegilor, care au crezut în idealurile regretatului rector, l-au făcut să-și identifice personalitatea-i complexă cu universitatea pe care a înființat-o cu multă dragoste, dându-i viață, un suflet mare, aidoma celui al creatorului său.
Pe lângă multiplele funții , publicații știițifico-practice, dumnealui a gestiionat fonduri și resurse umane, a fost un generator de idei și concepții, de care am beneficiat mulți ani și noi. Anume în simbioza acestor titulaturi, rarisimă, ca să nu zicem imposibilă, rezidă, probabil, cheia decodării pronunțate a regretatei personalități multidimensionale a lui ANDREI GALBEN.
Cealaltă dimensiune, determinantă, de altfel – umană- se prestează cu greu unor definiții statice, înglobând o gamă scalară de calități, apreciate la justa valoare de noi, consătenii, de toți care l-au cunoscut în viața de toate zilele.
Cu Bunul Dumnezeu în suflet, se trezea dimineața și se culca seara cu „Tatăl Nostru”, rugându-se pentru sănătatea și bunăstarea acestui neam. Trăia cu durerile celor din jur, se bucura ca un copil de implementarea ideilor sale, a proiectelor plăzmuite.
ANDREI GALBEN a fost o personalitate notorie, valoroasă, un Om care a împărțit lumină și înțelepciune, un patriot dornic de a vedea țara înfloritoare în marea familie a Europei unite. A reușit să promoveze imaginea satului natal, raionului, republicii pe arena internațională prin intermediul instituției, la opera căreia a lucrat cu mult zel și râvnă – ULIM. A investit în ceea ce o societate poate avea mai de preț – tânăra generație. Or, tinerii duc mai departe de hotarele țării faima satului, raionului, republicii, ULIM-ului, faima acestui meleag de dor cu doine și balade, hore străbune unde regretatul nostru ANDREI GALBEN a înveșnicit, în sensul cel mai material al cuvântului, idea sa frumoasă și nobilă a-i învăța pe cei tineri să fie umani, iubitori de țară, de pace și libertate.
Sincere condoleanțe, toată compasiunea și susținerea noastră pentru familia îndoliată, rude, colegi, studenți, prieteni.
Dumnezeu să-L odihnească în pace.
Administrația și colectivul pedagogic al Gimnaziului „ILIE și CATINCA GALBEN” Sloveanca

Administrația și cadrele didactice a gimnaziului din satul Bălășești exprimă condoleanțe și sentimente de profundă compasiune familiei și apropiaților, colegilor Universității Libere Internaționale din Moldova, în legătură cu trecerea în eternitate a rectorului, academicianului, profesorului ANDREI GALBEN. Suntem cu toții profund îndurerați de pierderea irecuperabilă a regretatului și extraordinarului Om ANDREI GALBEN.
Dumnezeu să-L primească în Împărăția Cerurilor

Lacrimi pentru băştinaşii care mor

Întreg neamul, ca şi cel al satelor Sloveanca şi Bălăşeşti îl deplâng în aceste zile pe cel trecut în veşnicie, regretatul ANDREI GALBEN, fecior al vetrei noastre. De aici pornind în largul vieţii a ajuns onoarea neamului, reperul învăţământului superior din Republica Moldova şi academician. Pe cât de înalt a ajuns, pe atât om de omenie a rămas şi n-a uitat nici pe o clipă de unde a plecat. A onorat şi a iubit locul unde s-a născut şi oamenii care au rămas să-i asigure dăinuirea.
Cu profunde regrete pentru dispariţia sa timpurie, Consiliul local şi primăria Bălăşeşti