DISTRIBUIȚI

 În satul Petrovca, comuna Copăceni a fost inaugurat un centru pentru persoane în etate şi singuratice care au nevoie de ajutor. De serviciile centrului se vor bucura 25 de beneficiari. Potrivit coordonatorilor acestui proiect persoanele în etate selectate vor beneficia de prânzuri calde și servicii de spălătorie.

 

Realizarea acestui proiect a fost posibilă prin sprijinul prietenilor din Elveţia, sponsor Peter GARST și echipa sa de voluntari. Anterior el a mai oferit sprijin localităţii date printr-un proiect în beneficiul copiilor. Elevii gimnaziului, în special 45 de copii din familii defavorizate sunt alimentaţi gratuit şi le este asigurat programul prelungit în instituţie, ne-a spus primarul comunei Cozma SÂRBULEŢ.

Sprijinind proiectul pentru copii, sponsorul elveţian a cunoscut viaţa precară a oamenilor în etate din satul Petrovca. El a identificat problemele bătrânilor din sat şi a decis să-i ajute. Vladimir DRAGOI, coordonatorul proiectului ne-a spus că împreună în localitate au găsit spaţiu pentru viitorul centru. Acesta a fost reparat şi transformat întrun local modernizat, asigurat cu condiţii de viaţă şi de asistenţă.

Bucuria realizării proiectului au trăit-o în deosebi beneficiarii. Ei au venit la sărbătoare cu buchete la flori.Tradiţional, cu pâine şi sare au fost întâmpinaţi oaspeţii de onoare: sponsorul Peter GARST şi echipa sa din Elveţia, preşedintele raionului Vasile MARANDIUC, vicepreşedintele Mihail BÂRSAN, primarul comunei Cozma SÂRBULEŢ, partenerii proiectului – Asociaţia de Binefacere PRO Umanitas din oraşul Chişinău, director Vladimir NADCRINICNÂI şi Asociaţia Bunvolenţia din Grigorăuca, împreună cu directorul şi vicedirectorul Svetlana PAŞA şi Anatolie SECRIERU care deţin practica implementării acestor proiecte în raion.

În numele persoanelor în etate care se bucură de noile condiţii create a exprimat un mesaj de mulţumire şi profundă încântare beneficiara Tamara GHERMAN, fosta profesoară de limba şi literatura română: „Astăzi pentru noi, oamenii în etate, este o mare sărbătoare, datorită inaugurării acestui centru. Mulţumim din suflet celor care s-au gândit la noi: sponsorului din Elveţia, primarului comunei Cozma SÂRBULEŢ, coordonatorilor Vladimir şi Maria DRAGOI şi celui care zi de zi s-a aflat pe acest şantier de construcţie şi a avut multă grijă pentru desfăşurarea lucrărilor de renovare, Vladimir NADCRINICNÂI din Chişinău. Nimeni dintre noi n-a putut să creadă că la bătrâneţe ne vom bucura de asemenea atenţie, grijă, şi condiţii de viaţă, cum le oferă centrul nou deschis”.
Preşedintele raionului Vasile MARANDIUC a mulţumit prietenilor din Elveţia pentru sprijinul care îl oferă atât prin proiecte dedicate copiilor, cât şi bătrânilor din raionul nostru:
„Atitudinea respectuoasă, grija care o demonstrează prietenii noştri din Elveţia noi, cei vizaţi trebuie să o primim ca pe o lecţie şi un model: cum trebuie să ne comportăm faţă de bătrânii noştri, pentru tot ce au făurit pentru a avea un viitor, pentru tot ce ne-au lăsat drept moştenire prin munca fiecăruii dintre ei. În pofida multor circumstanţe, societatea şi ţara noastră are multe restanţe în atitudinea sa faţă de oamenii în etate.”
Sponsorul Peter GARST cu sufletul deschis a primit bucuria şi recunoştinţa exprimată de către beneficiarii proiectului şi a spus că plăcerea sufletească este de partea sa să ajute în a oferi condiţii de viaţă normale persoanelor în etate.