Orice formă de referendum este un exercițiu social, politic și economic deosebit de util practicat cu precădere în țările democratice și prin care cetățenii au posibilitatea să-și exprime, prin vot, atitudinea față de problemele importante cu care se confruntă comunitatea. Astfel că decizia președintei Maia Sandu de a organiza în toamna lui 2024, odată cu alegerile prezidențiale, a unui referendum pentru a afla opinia cetățenilor față de problema aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană e una mai mult decât judicioasă.
Referendumul nu este al Maiei Sandu și cu atât mai puțin al PAS-ului. Este al unei societăți. Care trebuie să se mobilizeze și să demonstreze ce vrea. E și o oportunitate.
Asta trebuie să înțelegem cu toții. Să ne mobilizăm pentru a arăta întregii lumi că locul nostru e în civilizație, susțin mai mulți cetățeni ai raionului Sângerei.
Viorica VULPE, profesoară de istorie la LT „A. Agapie”, satul Pepeni: „Este corect, ca să fie desfășurat Referendumul dat, deoarece fiecare cetățean, va avea oportunitatea să aleagă viitorul. Important este ca cetățenii să cunoască de ce e necesar ca să adere Republica Moldova la UE.
Pentru a lua o decizie corectă, e necesară mai multă informație, argumente convingătoare la tema data. Unii oameni sunt influențați și chiar manipulați de diverse persoane, sau surse propagandistice. Deseori, în mrejele acestor surse cad în special, persoanele neinformate. Trebuie ca fiecare cetățean să fie responsabil, bine informat și să facă o alegere corectă. Această alegere, va decide viitorul Lui, dar și viitoarelor generații. Nu e normal ca tații, soții, frații să locuiască și să muncească în statele Europene, cu condiții mult mai avantajoase de muncă și viață, iar rudele lor, care locuiesc în Republica Moldova șă nu dorească ca țara noastă să nu fie membră UE. E durut faptul, că majoritatea populației fac cetățenie română pentru a avea șansa de a merge și a se angaja legal la muncă într-o țară membră a UE, dar nu se consideră ROMÂN, sau este împotriva unirii cu România. Asta este un prim argument despre faptul că oamenii nu cunosc multe lucruri, sunt dezinformați.
E necesar ca fiecare să promoveze ideea data printre rude, vecini, colegi, pentru ai informa corect și nicidecum a manipula. Doar fiind informați deplin, despre cauzele și consecințele aderării Republicii Moldova la UE, cetățenii vor acționa corect la Referendum. Încă în Evul Mediu, au fost făcute diverse încercări ca oamenii să creeze alianțe și organizații regionale, pentru a contribui la extinderea securității cât și evoluției statelor. Acum, în secolul XXI, noi nu putem trăi izolați și fără susținere.”
Constantin Bogdan, profesor din Heciul Vechi: „Să nu ratăm unica şansă. Prin Pacea de la Bucureşti (1812), Imperiul Rus, eliberând Moldova, a împărţit-o frăţeşte cu Imperiul Otoman, fără să consulte poporul. Băştinaşii au convocat Congresul Ostaşilor Moldoveni, la 20 octombrie 1917, unde erau reprezentanţi ale tuturor păturilor sociale. La 25 mai 1917 a avut loc Congresul Învăţătorilor Moldoveni, unde au participat intelectuali: învăţători, studenţi, preoţi din Basarabia. Toţi au susţinut Declaraţia de Independenţa faţă de Imperiul Rus şi Unirea. După 1917, în Ţară activau bolşevici, care tulburau liniştea şi pacea.
Astăzi, odată cu anunţarea şi pregătirea de acest referendum, opoziţia comunistă-socialistă protestează, subminează decizia președintei Maia Sandu, de a organiza în toamna lui 2024, odată cu alegerile prezidențiale, a unui referendum, pentru a afla opinia tuturor cetățenilor, cu privire la parcursul European.
Pe socialişti, comunişti îi vedeţi activând prin sate, cu sreaguri roşii, distribuind ziare, pliante, chemând populaţia la boicotare, nesupunere, ură, falsificând adevărul. Aceşti lideri ocupâ funcţii cu salarii mari, umblă cu maşini de lux, aduse din Europa, călătoresc în Apus, în acelaşi timp, fiind plătiţi, susţin preoţii care sfinţesc tancurile şi rachetele ce omoară ucrainenii, civili nevinovaţi.
Oamenii simpli sunt înţelepţi. Ieşind din lagărul socialist, muncind peste hotare, au văzut lumea. Ştiu ce înseamnă să circuli liber, să ţi se respecte dreptul la libera exprimare, să primeşti un salariu decent, să-ţi fie asigurată Pacea şi sănătatea, să trăieşti liber. Vine momentul decisiv. Spuneţi Da! libertăţii. Avem unica şansă de a salva viitorul copiilor şi nepoţilor noştri, alegând parcursul European.”