Patriarhul reporterilor noștri netitulari împlinește vârsta de 88 ani
Nicolae Stegărescu, pensionar, unicul corespondent netitular care a reacționat la intrarea publicației ”Ecoul nostru” în spațiul informațional al raionului Telenești și s-a oferit să ne scrie despre viața de zi cu zi a satului Suhuluceni, baștina sa împlinește la 1 noiembrie curent frumoasa vârstă de 88 ani.
ION CERNEI
Adeptul unui mod de viață activ dl Stegărescu ne-a amintit că scrisul la redacție înseamnă nu numai exercițiu pentru suflet dar și implicare activă în viața comunității or, viața satului natal a trecut prin sine de la vârstă fragedă or, le ține minte pe toate – cele două clase de școală românească trecute în anii 1942-1944, venirea rușilor și un an pierdut din școală or, el și semenii lui s-au văzut nevoiți să-și înceapă studiile la școală din septembrie 1945 nu într-a treia, dar din clasa I fiindcă cele două clase românești erau periculoase pentru regimul sovietic instaurat. Adică anii de restriște nu au trecut pur și simplu pe alături – anii cu războiul, foametea și deportările au trecut prin el or, ține minte toate aceste evenimente .
”Era un mod de viață statornicit de secole dar nu încremenit în timp -copilărie, maturitate, armată, căsătorie pe care le urma oricare generație după generație. Dar uite că a venit puterea sovietică care a dat peste acel nivel de viață țesut din tradiție, credință și bunăcuviință în general. A fost bine cu puterea sovietică, m-ați întreba? Dacă ar fi fost bine nu mai făceau atâtea experimente monstruoase cu noi, nu pierea atâta lume prin războaie către care neamul nostru nu-și avea nici o atribuție”, ne spune prietenul publicației noastre.
A scris despre tragedia consătenilor săi luați pe câmpurile de bătălie în Războiului al II-lea Mondial, a sătenilor căzuți în Afganistan, despre prietenia care s-a legat pentru o viață între el și semenii lui cu care s-a aflat 4 ani la serviciu militar în flota Mării Negre, despre tragedia vasului ”Novorosiisck” dar și alte istorii necunoscute de noi. Îl mai pasionează tehnica, noile concepte de dezvoltare a agriculturii și istoriile de succes ale consătenilor săi despre care scrie cu plăcere.
”Acum nu miri pe nimeni cu manifestările omului nostru pe rețelele de socializare. Unchiul nostru Nicolae o face de demult în ziare de când lucra ca șef de garaj. Continuă a scrie și acum demonstrând că verbul său se încadrează în forma de fier a logicii, materialele sunt așteptate și citite. Cred că secretul longevității lui mai este și în a dăinui prin cuvântul scris”, spune Iacob Stegărescu, primarul de Suhuluceni despre unchiul său.